Between civil society and market: Rise of social enterprises in Türkiye
Sivil toplum ile piyasa arasında: Türkiye'de sosyal girişimlerin yükselişi
- Tez No: 974664
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma politikaları, Kamu politikaları, Kurumsal politikalar, Yerel girişimler, Development policies, Public policies, Institiuonal policies, Local initiatives
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, resmî tanınmanın sınırlı, kamu desteğinin ise düzensiz seyrettiği bir bağlamda Türkiye'de sosyal girişimlerin ortaya çıkışını ve kurumsal alandaki konumlanışını incelemektedir. On sekiz sosyal girişimle gerçekleştirilen nitel saha araştırmasına dayanarak, aktörlerin kapasite geliştirmeyi pazara erişimin temel zemini olarak gördüklerini, sosyal amaçlarını korumak için kendi içlerinde denetim ve güvence mekanizmaları oluşturduklarını ve farklı sektörler arasında aracılık yaparak işleyişlerini sürdürmeye çalıştıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma, Sivil–Misyon Odaklı Girişimler, Girişimci–Ticari Melez Girişimler, Güçlendirme Kooperatifleri ve Ekosistem Odaklı Sosyal Girişimlerden oluşan bağlamsal bir tipoloji geliştirmekte ve refah bileşimi ile hukuki belirsizlik arasındaki ilişkinin bağlama özgü örgütsel biçimlerle nasıl kesiştiğini göstermektedir. Bulgular, belirsizliğin yalnızca bir kısıt değil, aynı zamanda uyarlanabilir örgütsel çözümleri tetikleyebilen üretken bir dinamik olduğunu ortaya koymaktadır. Tez, esnek tanıma mekanizmaları, sosyal amaçlı kamu alımları, amaca uygun finansman araçları, kapasite geliştirme ve ekosistem eşgüdümü için politika önerileriyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the rise and institutional positioning of social enterprises in Türkiye under conditions of limited formal recognition and uneven public support. Drawing on qualitative fieldwork with twenty-six organizations, it explains how actors assemble viable arrangements through capacity building as market access, self-imposed mission safeguards, and cross-sector brokering. The study develops a contextual typology—Civic–Mission Enterprises, Entrepreneurial–Commercial Hybrids, Empowerment Cooperatives, and Ecosystem-Oriented Social Enterprises—and proposes a comparative heuristic linking welfare configuration and regulatory clarity to expected organizational formulas. The analysis shows that uncertainty can be generative of adaptive designs rather than merely constraining. The thesis concludes with policy recommendations on flexible recognition, social procurement, fit-for-purpose finance, capacity development, and coordination mechanisms to strengthen the enabling environment for social enterprise growth.