Tonsillektomi sonrasi tükürük ve plazma opiorfin düzeyinin, ağrı düzeyi ile karşılaştırılması
Comparison of salivary and plasma opiorphin levels with pain severity following tonsillectomy
- Tez No: 974672
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tonsillektomi, Opiorfin, Ağrı, IL-1, IL-6, TNF- α, Tonsillectomy, Opiorphin, Pain, IL-1, IL-6, TNF- α
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tonsillektomi operasyonu geçirecek olan pediatrik hastalarda preoperatif ve postoperatif tükrük ve plazma opiorfin düzeyinin ; preoperatif ve postoperatif plazma IL-1, IL-6 , TNF- α düzeyi ve postoperatif ağrı düzeyi ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 66 çocuk hasta dahil edilmiştir. Preoperatif ve postoperatif olarak hastalardan alınan plazma ve tükrük opiorfin düzeyleri ve plazma IL-1, IL-6 ve TNF-α düzeyleri analiz edilmiştir. Postoperatif 48. saatte ağrı düzeyi Wong-Baker Yüz Ağrı Ölçeği ve Ebeveyn Temelli Postoperatif Ağrı Ölçümü ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Preoperatif ve postoperatif olarak alınan tükürük ve plazma opiorfin düzeyi ile plazma IL-1,IL-6,TNF-α düzeylerinin birbiri ile olan ve postoperatif ağrı düzeyleri arasındaki ilişki istatiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Wong-Baker Yüz Ağrı Ölçeği ve Ebeveyn Temelli Postoperatif Ağrı Ölçümü ölçekleri ile değerlendirilen ağrı şiddeti ile postoperatif opiorfin ve IL-1, IL-6, TNF-a arasında anlamlı, pozitif korelasyon tespit edilmiştir (p<0.001). Postoperatif dönemde tükrük ve plazma opiorfin ile plazma IL-1,IL-6 ve TNF- α düzeylerinde anlamlı düşüş gözlenmiştir. ROC analizine göre, postoperatif tükürük opiorfin düzeyi, şiddetli ağrıyı ayırt etmede en yüksek duyarlılık (%85) ve özgüllüğe (%79) sahipti. Preoperatif ve postoperatif plazma IL-1, IL-6 ve TNF- α düzeyleri ile plazma ve tükrük opiorfin düzeyleri arasında pozitif, anlamlı ve güçlü bir korelasyon mevcuttu. Sonuç: Plazma IL-1, IL-6 , TNF- α düzeyi ile tükürük ve plazma opiorfin düzeyleri postoperatif ağrı düzeyini tahmin etmede etkili biyobelirteçler olabilir. Özellikle tükürük opiorfin düzeyinin yüksek duyarlılık ve özgüllük ile ağrı şiddetini öngörebilmesi, non-invaziv bir tanı aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between preoperative and postoperative salivary and plasma opiorphin levels and preoperative and postoperative plasma IL-1, IL-6, TNF-α levels and postoperative pain intensity in pediatric patients undergoing tonsillectomy. Methods: Sixty-six pediatric patients were included in the study. Preoperative and postoperative plasma and saliva opiorphin levels and plasma IL-1, IL-6, and TNF-α levels were analysed. Pain levels at 48 hours postoperatively were assessed using the Wong-Baker Facial Pain Scale and the Parent' Postoperative Pain Measurement Scale. The relationship between preoperative and postoperative opiorphin levels in saliva and plasma; and plasma IL-1, IL-6, and TNF-α levels, as well as the relationship between these biomarker levels and postoperative pain levels, were statistically analysed. Results: A significant, positive correlation was found between pain intensity assessed using the Wong-Baker Facial Pain Scale and the Parent's Postoperative Pain Measurement and postoperative opiorphin and IL-1, IL-6, TNF-α levels (p<0.001). A significant decrease was observed in postoperative plasma IL-1, IL-6 and TNF-α levels, as well as in saliva and plasma opiorphin levels during the postoperative period. According to ROC analysis, the postoperative saliva opiorphin level had the highest sensitivity (85%) and specificity (79%) in distinguishing severe pain. There was a positive, significant, and strong correlation between preoperative and postoperative plasma IL-1, IL-6, and TNF-α levels and plasma and saliva opiorphin levels. Conclusion: Plasma IL-1, IL-6, TNF-α levels, along with saliva and plasma opiorphin levels, may be effective biomarkers for predicting postoperative pain levels. In particular, the ability of saliva opiorphin levels to predict pain intensity with high sensitivity and specificity suggests that it could be used as a non-invasive diagnostic tool.