Biyoaktif materyal içerikli deneysel diş macununun başlangıç çürükleri üzerindeki remineralizasyon etkisinin incelenmesi
Investigation of the remineralization effect of an experimental toothpaste
  1. Tez No: 974709
  2. Yazar: NİMET NUR KARAMANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM PEŞKERSOY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: remineralizasyon, deneysel diş macunu, biyoaktif cam, nar çekirdeği esansiyel yağı, kazein fosfopeptit, hidroksiapatit, remineralisation, experimental toothpaste, bioactive glass, pomegranate seed essential oil, casein phosphopeptide, hydroxyapatite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı biyoaktif materyal içerikli yeni bir diş macunu üretmek ve bu diş macunuyla birlikte piyasada bulunan farklı aktif içeriklere sahip diş macunlarının yapay başlangıç mine çürüğü oluşturulmuş dişlerin remineralizasyonu üzerine olan etkilerini in vitro ortamda karşılaştırmalı olarak incelemektir. Yöntem: Çalışmamızda 60 adet üst kesici diş kullanılmış ve örnekler rastgele 6 gruba ayrılmıştır; G1. Deneysel macun, G2. Sensodyn Onarım ve Koruma, G3. Zubio Aktif Karbonlu Beyazlatıcı, G4. GC Tooth Mouse, G5. Colgate Hassasiyete Pro-Çözüm, G6. Kontrol (Yapay tükürük solüsyonu). Çalışmamızda kullanılacak olan dişler, yapay çürük oluşturmak amacıyla 3 gün demineralizasyon solüsyonunda bekletilmiştir. Daha sonra 7 gün boyunca demineralizasyon-remineralizasyon döngüsüne tabii tutulan örneklere diş macunları günde 2 kere bir aplikatör yardımıyla uygulanmış ve yüzeyde 2 dakika bekletilmiştir. Mine dokusunun yüzey sertliğinde meydana gelen değişimler Vickers mikrosertlik cihazıyla, yüzey yapısındaki morfolojik değişimler Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve iyon miktarındaki değişimler Enerji dağılımlı X-ışını Spektroskopisi (EDS) ile, kimyasal yapıda meydana gelen değişiklikler Zayıflatılmış Toplam Yansıma-Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (ATR-FTIR) ile incelenmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi, SPSS (vers. 27.0, IBM Corp., Chicago, IL, ABD) programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Mikrosertlik (MS) değerleri incelendiğinde demineralizasyon sonrası tüm gruplarda MS'de azalma tespit edilmiştir. Kontrol grubu hariç tüm gruplarda remineralizasyon sonrası anlamlı bir MS artışı olmuştur (p<0.05). SEM görüntüleri incelendiğinde başlangıç aşamasında sağlam mine yüzeyi izlenmiştir. Demineralizasyon sonrası görüntülerde açılmış porlar, düzensiz yüzeyler izlenmiştir. Remineralizasyon sonrası görüntülerde yüzeylerde değişik boyut ve şekillerde dağınık birikimler izlenmiştir. EDS analizi sonucu remineralizasyon ve demineralizasyon aşamaları arasında kalsiyum (Ca) ve fosfor (P) elementlerine ait hem ağırlık yüzde (%) değerleri hem de atomik % değerleri arasında anlamlı bir fark vardır (p<0.05). Grupların başlangıç ve remineralizasyon aşamaları arası Ca ağırlık % değerleri ve P ağırlık % değerleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı fark tespit edilememiştir (p>0.05). ATR-FTIR analizi sonucu başlangıç-remineralizasyon aşamalarındaki pik alanları farkı (∆ AUC B-R) ve demineralizasyon-remineralizasyon aşamalarındaki pik alanları farkı (∆ AUC D-R) tüm bağ türleri için gruplar arasında anlamlı fark göstermemektedir (p>0.05). Başlangıç-remineralizasyon aşamalarındaki mineral/matriks oranları farkı (∆ M/M B-R) ve demineralizasyon-remineralizasyon aşamalarındaki mineral/matriks oranları farkı (∆ M/M D-R) incelendiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada diş macunlarının remineralizasyon etkinliği farklı yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Grupların yapılan farklı analiz yöntemlerine göre sonuçları değişkenlik göstermektedir. Daha geniş örnek sayısıyla ve klinik çalışmalarla desteklenerek yapılacak ileri çalışmalar ile diş macunlarının etkinliklerinin daha net olarak incelenme şansı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this study is to formulate a novel toothpaste incorporating bioactive materials and to conduct a comparative in vitro assessment of its remineralization potential on artificially induced initial enamel caries lesions, in comparison with commercially available toothpastes containing different active agents. Method: A total of 60 maxillary incisor teeth will be used in our study. The samples will be randomly divided into six groups; G1. Experimental toothpaste, G2. Sensodyne Repair and Protect Colgate Sensitive Pro-Relief, G3. Zubio Active Carbon, G4. GC Tooth Mousse, G5. Colgate Sensitive Pro-Relief, G6. Control. To induce artificial carious lesions, the teeth to be used in the study will be kept in a demineralization solution for three days. Subsequently, a demineralization–remineralization cycle will be applied for seven days, during which the toothpastes will be applied to the samples using an applicator twice daily and left for two minutes. Changes in surface microhardness of the enamel tissue will be measured using a Vickers Microhardness Tester. Morphological changes on the surface and changes in ion content will be analyzed using Scanning Electron Microscopy and Energy-Dispersive X-ray Spectroscopy (SEM-EDS). Molecular structural changes will be examined using Attenuated Total Reflectance-Fourier Transform Infrared Spectroscopy (ATR-FTIR). SPSS (vers. 27.0, IBM Corp., Chicago, IL, ABD) program was used for statistical analysis of the obtained data. Result: Analysis of microhardness (MH) values revealed a reduction in MH across all groups following demineralization. A statistically significant increase in MH after the remineralization phase was observed in all groups except for the control group (p<0.05). SEM images demonstrated an intact and smooth enamel surface at the baseline. Following demineralization, porosities and irregular surface structures were observed. After remineralization, scattered deposits of varying sizes and shapes were noted on the enamel surfaces. EDS analysis revealed a statistically significant difference in both weight and atomic percentages of calcium (Ca) and phosphorus (P) between the demineralization and remineralization stages (p<0.05). However, when the differences in Ca and P weight percentages between the baseline and remineralization phases were compared with the control group, no statistically significant differences were found (p>0.05). ATR-FTIR analysis showed that the differences in peak area values (ΔAUC B–R and ΔAUC D–R) between baseline–remineralization and demineralization–remineralization phases did not reveal statistically significant differences between groups for any functional bond type (p>0.05). However, significant differences were observed among the groups in terms of changes in mineral-to-matrix ratios (ΔM/M B–R and ΔM/M D–R) between both baseline–remineralization and demineralization–remineralization stages (p<0.05).