Şifreleme uygulamalarında kullanılan kaotik tabanlı rastgele sayı üreteçlerinin yankı durum ağları ile benzetimi
Simulation of chaotic-based random number generators in encryption applications using echo state networks
  1. Tez No: 974708
  2. Yazar: FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN KAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaos, Kesir dereceli sistemler, Yankı, Yapay sinir ağları, Şifreleme, Şifreleme sistemleri, Chaos, Fractional systems, Echo, Artificial neural networks, Encryption, Encryption systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güvenli haberleşme ve veri koruma süreçlerinde rastgele sayı üreticileri (RSÜ), şifreleme algoritmalarının temel bileşenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Geleneksel rastgele sayı üretme yöntemleri belirli istatistiksel ve güvenlik kriterlerini karşılamakta yetersiz kalabilirken, kaotik sistemlerin doğasında bulunan deterministik ama öngörülemez dinamikler, güçlü rastgelelik özellikleri sunarak alternatif bir yaklaşım sağlamaktadır. Bu tezde, kaotik tabanlı rastgele sayı üreticilerinin (KRSÜ) güvenilirliği ve performansı incelenerek, yankı durum ağları (Reservoir Computing- RC) ile benzetimi gerçekleştirilmiştir. Yankı durum ağları, düşük maliyetli hesaplama gereksinimleri ve güçlü doğrusal olmayan dinamikleri sayesinde kaotik sistemlerin modellenmesinde etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. Çalışmada, farklı kaotik haritalar ve sistemler kullanılarak üretilen rastgele sayıların istatistiksel özellikleri analiz edilmiş ve yankı durum ağları yardımıyla doğrulukları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, kaotik tabanlı rastgele sayı üreticilerinin yüksek güvenlikli şifreleme uygulamalarında kullanılabileceğini göstermektedir. Ayrıca, yankı durum ağlarının kaotik sistemlerin taklit edilmesinde ve rastgelelik analizlerinde başarılı bir şekilde uygulanabileceği ortaya koyulmuştur. Çalışma, kaotik sistemler ve yapay sinir ağları arasındaki ilişkiye dair yeni bir bakış açısı sunarak, şifreleme sistemlerinin daha güvenli hale getirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Random number generators (RNGs) are fundamental components of encryption algorithms, playing a crucial role in secure communication and data protection processes. Traditional random number generation methods may fail to meet certain statistical and security criteria, whereas chaotic systems, with their deterministic yet unpredictable dynamics, offer a promising alternative with strong randomness properties. In this thesis, the reliability and performance of chaotic-based random number generators (CRNGs) are examined, and their simulation is carried out using reservoir computing (RC). Reservoir computing, with its low computational cost and powerful nonlinear dynamics, serves as an effective tool for modeling chaotic systems. In this study, the statistical properties of random numbers generated by different chaotic maps and systems are analyzed, and their accuracy is evaluated using reservoir computing techniques. The results demonstrate that chaotic-based random number generators can be effectively used in high-security encryption applications. Moreover, the study reveals that reservoir computing can be successfully applied to mimic chaotic systems and analyze randomness. By exploring the relationship between chaotic systems and artificial neural networks, this research contributes to the development of more secure encryption systems.