Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi ile geliştirilen pap-smear testi uygulamasının hemşirelik öğrencilerinin bilgi, beceri ve tutumlarına etkisi
The effect of pap-smear test application developed with augmented reality (AR) technology on nursing students' knowledge, attitudes and skills
  1. Tez No: 974728
  2. Yazar: MERVE ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MECDİ KAYDIRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Pap smear testi, hemşirelik eğitimi, Augmented reality, Papanicolaou test, Nursing education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Serviks kanseri, kadınlar için önemli bir sağlık sorunu olup, 2020 verilerine göre en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Erken evrede genellikle belirti vermemesi, tarama programlarının önemini artırmaktadır. Pap smear testi, kanser öncesi lezyonların erken tanısında etkili bir yöntemdir. Teknolojik gelişmelerle öğretilen Pap smear uygulamaları sayesinde, örnek alma, teknik ve saklama hataları azaltılabilmektedir. Bu gelişmelerden biri de mobil Artırılmış Gerçeklik uygulamasıdır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle geliştirilen Pap-Smear Testi uygulamasının hemşirelik öğrencilerinin bilgi, beceri ve tutumlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Kontrollü yarı deneysel desenle yürütülen bu çalışma, Kasım 2024 - Nisan 2025 tarihleri arasında 46'sı deney, 45'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 91 hemşirelik öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; Tanıtıcı Bilgi Formu, HPV Bilgi Ölçeği, Servikal Kanser Bilgi Ölçeği Türkçe Versiyonu, HPV-DNA Numune Alma Becerisi Değerlendirme Formu ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Tutum Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Veri toplama formları öğrencilere eğitim öncesi, eğitim sonrası ve bir ay sonra kalıcılığı değerlendirmek amacıyla uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında deney ve kontrol grupları yaş, akademik başarı ve dijital araç kullanımı açısından benzer özellikler göstermiştir; ancak deney grubundaki öğrencilerin cinsiyet dağılımı ve daha önce artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi kullanma deneyimi kontrol grubundan farklılık göstermektedir. Deney grubundaki katılımcıların HPV ve servikal kanser konularındaki bilgi düzeylerinde, servikal HPV-DNA alma becerilerinde ve AR uygulamalarına yönelik tutumlarında anlamlı düzeyde artış gözlenmiştir. Eğitim öncesi bilgi düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük olan deney grubu, eğitim sonrası ve izlem ölçümlerinde kontrol grubunu geçmiştir. Ayrıca, AR destekli eğitim, katılımcıların tutumlarını olumlu yönde etkileyerek memnuniyet, kaygı ve kullanım isteği boyutlarında da anlamlı gelişmeler sağlamıştır. Bu bulgular, AR tabanlı eğitimin bilgi, beceri ve tutum gelişiminde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle geliştirilen Pap-Smear Testi uygulamasının hemşirelik öğrencilerinin bilgi, beceri ve tutumlarını olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Eylül 2025 , 147 sayfa.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cervical cancer is a significant health concern for women and, according to 2020 data, ranks as the fourth most common type of cancer. Its tendency to remain asymptomatic in early stages highlights the importance of screening programs. The Pap smear test is an effective method for the early detection of precancerous lesions. With technological advancements, the teaching of Pap smear procedures has improved, reducing errors in sample collection, technique, and storage. One of these innovations is the use of mobile Augmented Reality (AR) applications. Aim: The purpose of this study is to examine the effect of the Pap Smear Test application developed with Augmented Reality technology on nursing students' knowledge, skills, and attitudes. Method: This study employed a controlled quasi-experimental design and was conducted between November 2024 and April 2025 with a total of 91 nursing students—46 in the experimental group and 45 in the control group. Data were collected through face-to-face interviews using the Introductory Information Form, HPV Knowledge Scale, Turkish Version of the Cervical Cancer Knowledge Scale, HPV-DNA Sample Collection Skill Assessment Form, and the Attitude Scale for Augmented Reality Applications. These instruments were administered before the training, immediately after the training, and one month later to evaluate knowledge retention. Results: Within the scope of the study, the experimental and control groups showed similar characteristics in terms of age, academic performance, and use of digital tools. However, the gender distribution and prior experience with Augmented Reality (AR) technology differed between the groups. Participants in the experimental group demonstrated a significant increase in their knowledge of HPV and cervical cancer, their skills in collecting cervical HPV-DNA samples, and their attitudes toward AR applications. Although the experimental group had lower pre-training knowledge levels compared to the control group, they surpassed the control group in post-training and follow-up assessments. Furthermore, AR-supported education positively influenced participants' attitudes, leading to significant improvements in satisfaction, anxiety reduction, and willingness to use the technology. These findings indicate that AR-based education is effective in enhancing knowledge, skills, and attitudes. Conclusion:The Pap smear test application developed using Augmented Reality technology was found to have a positive impact on nursing students' knowledge, skills, and attitudes. September 2025, 147 pages.