Tek ve çift aşamalı üniversal adezivlerin film kalınlıklarının dentine bağlanma direncine etkisi
Influence of film thickness of one and two-step universal adhesives on dentin bond strength
- Tez No: 974732
- Danışmanlar: PROF. DR. LEZİZE ŞEBNEM TÜRKÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: üniversal adeziv, mikro-gerilim bağlanma dayanımı, dentin, adezyon, Universal Adhesive, Micro -gerilim Bond Strength, Dentine, Adhesion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; tek ve çift aşamalı farklı tipteki üniversal adezivin farklı film kalınlıklarında (tek ve iki kat) uygulanması ile materyal seçimi ve film kalınlığının birlikte dentine bağlanma direncine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kırk adet çürüksüz insan 3.molar dişi toplandı ve tüberkül yüksekliğine kadar akışkan bir kompozit rezinle doldurulup düz yüzeyler elde edildi. Dişlere sınıf I kaviteler açılarak yarısına tek aşamalı, diğer yarısına çift aşamalı üniversal adeziv sistem uygulandı. Sonrasında her grup kendi içerisinde iki alt gruba ayrılarak grupların yarısına tek kat, diğer yarısına çift kat adeziv sistem uygulanıp ışıkla polimerize edildi. Kaviteler sonrasında bir üniversal kompozit rezin ile düz yüzeyler olacak şekilde restore edilip etüvde 37°C'de 24 saat saklandı. Dişlerden hassas kesim cihazı (Isomet 1000, USA) yardımıyla 1x1 mm genişliğinde ve 6-8 mm uzunluğunda kesilen çubukların kompozit rezin -diş arayüzündeki adeziv film kalınlıkları x80 büyütmede stereomikroskop (Leica MZ16, Almanya) ile ölçüldü. Sonrasında her dişten elde edilen 2 örnek çubuktan biri hemen mikro-gerilim bağlanma dayanım testine (Marestek, Türkiye) diğeri ise 5000 termal döngü yaşlandırma testinden sonra bağlanma dayanım testine tabi tutuldu. Kırılan çubuklar x40 büyütmede stereomikroskop ile (Olympus SZ-PT, Japonya) kopma tiplerinin belirlenmesi için incelendi. Mikro-gerilim değerlerinin Kolmogorov-Smirnov testi sonucu çarpıklık ve basıklık değerlerinin normal dağılıma uygun olmadığı saptandı (p<0.05). Bağımlı grupların karşılaştırılmasında Wilcoxon Signed Ranks Testi, bağımsız gruplar için Whitney U testi kullanıldı. Kalınlık değerlerinin Kolmogorov-Smirnov testi sonucu ile çarpıklık ve basıklık değerlerinin normal dağılıma uygun olduğu saptandı (p>0.05). Grupların karşılaştırılmasında Independent sample t test kullanıldı. Çalışmada p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. V Bulgular: Clearfil Tri-S Bond Universal materyalinin tek ve çift kat kalınlıkları arasındaki fark anlamlı bulundu (p=0.003). Benzer şekilde, G2 Bond Universal'in tek ve çift kat kalınlıkları aralarındaki fark yine anlamlı bulundu. Clearfil Tri-S Bond Universal için tek ve çift kat uygulamaları arasında mikro-gerilim değerleri arasında fark bulunmadı (p=1.00). G2-Bond Universal için tek ve çift kat uygulamaları arasında mikro-gerilim değerleri arasında fark bulunmadı (p= 0.096). Clearfil Tri-S Bond Universal ve G2-Bond Universal'in termal döngü öncesi ve sonrasi mikro-gerilim değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Clearfil Tri-S Bond Universal için termal döngü sonrasında, tek ve çift kat uygulamaları arasında mikro-gerilim değerleri benzer bulundu (p=0.643). Benzer şekilde, termal döngü uygulamaları sonrasında G2-Bond Universal adezivinin tek veya çift kat uygulanması arasında mikro-gerilim değerleri açısından fark saptanmadı (p= 0.121). Sonuç: Clearfil Tri-S Bond Universal ve G2-Bond Universal'in adeziv sistemlerin çift kat uygulanması tek kat uygulamaya göre adezivlerin film kalınlığında artış sağladı. Bu adeziv sistemlerin tek kat ve çift kat uygulamaları arasında, hemen ölçülen mikro-gerilim değerleri arasında fark gözlenmedi ancak çift aşamalı üniversal adeziv sistem ile daha yüksek değerler elde edildi. Benzer şekilde her iki adeziv sistemin tek kat ve çift kat uygulamaları arasında, termal siklus sonrası ölçülen mikro-gerilim değerleri arasında fark gözlenmedi ancak çift aşamalı üniversal adeziv sistem ile daha yüksek değerler elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study to evaluate the effect of material selection and film thickness together on dentin bond strength by applying different types of single and two-step universal adhesives with different film thicknesses (one and two layers). Materials and Methods: Forty sound human third molars were collected and filled with a flowable composite resin up to the cusp height in order to obtain flat surfaces. Class I cavities were prepared, and half of the specimens received a one-step universal adhesive system, while the other half received a two-step universal adhesive system. Subsequently, each group was divided into two subgroups, in which either a single layer or a double layer of the adhesive system was applied and light-cured. Cavities were then restored with a universal composite resin to create flat surfaces and stored in an incubator at 37 °C for 24 hours. From each tooth, sticks measuring 1 × 1 mm in cross-section and 6–8 mm in length were prepared using a precision cutting machine (Isomet 1000, USA). The adhesive film thickness at the composite resin–tooth interface was measured under a stereomicroscope (Leica MZ16, Germany) at ×80 magnification. From each tooth, one of the two stick specimens was subjected to an immediate micro-tensile bond strength test (Marestek, Turkey), while the other was tested after 5000 thermocycles of aging. The fractured sticks were examined under a stereomicroscope (Olympus SZ-PT, Japan) at ×40 magnification to determine the failure modes. Normality of the micro-tensile bond strength data was evaluated using the Kolmogorov-Smirnov test, which revealed non-normal distribution (p <0.05). Accordingly, the Wilcoxon Signed Ranks Test was used for paired comparisons and the Mann–Whitney U test for independent groups. For adhesive film thickness, the Kolmogorov-Smirnov test showed normal distribution (p> 0.05), and Independent Samples t-test was applied for group comparisons. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. VII Results: A statistically significant difference was found between the single- and double-layer film thicknesses of Clearfil Tri-S Bond Universal (p = 0.003). Similarly, the difference in film thickness between the single- and double-layer applications of G2-Bond Universal was also statistically significant. For Clearfil Tri-S Bond Universal, no difference was observed in microtensile bond strength values between the single- and double-layer applications (p = 1.00). Likewise, for G2-Bond Universal, the difference in microtensile bond strength values between the single- and double-layer applications was not statistically significant (p = 0.096). The differences in microtensile bond strength values before and after thermal cycling for both Clearfil Tri-S Bond Universal and G2-Bond Universal were statistically significant (p <0.05). Following thermal cycling, the microtensile bond strength values for single- and double-layer applications of Clearfil Tri-S Bond Universal were similar (p = 0.643). Similarly, after thermal cycling, no significant difference was detected in microtensile bond strength values between single- and double-layer applications of G2-Bond Universal (p = 0.121). Conclusion: The application of two layers of Clearfil Tri-S Bond Universal and G2-Bond Universal adhesive systems resulted in an increase in adhesive film thickness compared to single-layer application. For both adhesive systems, no difference was observed in the immediate microtensile bond strength values between the single- and double-layer applications; however, higher values were obtained with the two-step universal adhesive system. Similarly, no difference was detected between the single- and double-layer applications of either adhesive system in terms of microtensile bond strength values measured after thermal cycling, although higher values were again obtained with the two-step universal adhesive system.