Stria gravidarum varlığının matriks metalloproteinaz düzeyi ve pelvik taban disfonksiyonu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the presence of striae gravidarum, matrix metalloproteinase levels and pelvic floor dysfunction
- Tez No: 974749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR GÖZDE KULHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Matriks metalloproteinaz, pelvik organ prolapsusu, pelvik taban disfonksiyonu, stria gravidarum, üriner inkontinans, Matrix metalloproteinase, pelvic organ prolapse, pelvic floor dysfunction, striae gravidarum, urinary incontinence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, stria gravidarum (SG) olan gebelerde serum matriks metalloproteinaz-2 (MMP-2) ve serum matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) düzeylerini inceleyerek, stria gravidarum ile pelvik taban disfonksiyonu (PTD) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. İkincil olarak, PTD ve SG için MMP-2 ve MMP-9 düzeyinin ortak bir etyopatogeneze neden olup olmadığını göstermek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışmasına Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen, dahil edilme kriterlerini karşılayan, gönüllü olan ve rastgele seçilen SG olan 42 gebe ile SG olmayan 42 kontrol olmak üzere toplam 84 olgu dahil edildi. Katılımcıların SG şiddeti Davey Puanlama Sistemi ile değerlendirildi. Postpartum 6. hafta rutin poliklinik muayenelerinde aynı hastalar arasından vajinal doğum yapmış olanlar tekrardan değerlendirildi. Sezaryen doğum yapmış olanlar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların sosyodemografik verileri sözel sorgulanarak kayıt altına alındı. Daha sonrasında katılımcılar pelvik organ prolapsusu (POP) açısından değerlendirilerek bulgular basitleştirilmiş pelvik organ prolapsusu kuantifikasyon sistemine (S-POPQ) göre evrelendirilerek standardize edildi ve her bir katılımcıya de novo üriner inkontinans gelişmesi açısından Türkçe valide Uluslararası İnkontinans Konsültasyonu Modüler Anketi Kısa Form (ICIQ-SF) üriner inkontinans anketi uygulandı. Ayrıca postpartum kontrolde rutin olarak alınan tetkikler sonrası atık kan numuneleri toplanıp santrifüj edilerek ependorf tüplerine konuldu ve -80˚C'de dondurularak saklandı. Çalışmaya dahil edilecek hasta sayısı tamamlandıktan sonra MMP-2 ve MMP-9 düzeyi ölçümü, sandviç ELISA yöntemiyle yapıldı. Örneklem büyüklüğü; G Power istatistik program ile SG olan ve olmayan katılımcılarda MMP-2, MMP-9 düzeyi dağılımı için Bağımsız Gruplarda T testi analizi baz alınarak her grup için 42 katılımcı olarak belirlendi. Verilerin analizinde IBM SPSS 25.0 programı kullanıldı. Sonuçlar anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. x Bulgular: Stria gravidarum olan gebelerde yaş ortalaması 25,33±3,37 yıl ile kontrol grubuyla benzer bulundu (p=0,058). SG izlenen grupta postpartum ağırlık ve vücut kitle indeksi (VKİ) kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi (p<0,001). Ayrıca SG olan gebelerde gebelik öncesi ağırlık, doğumdaki ağırlık ve bebeklerinin ağırlığı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek belirlendi (p<0,05). Stria olan ve olmayan grupta doğum sonrası bakılan MMP-2 ve MMP-9 düzeylerinin dağılımında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark tespit edilmedi (p>0,05). Hasta grubunda MMP-2 ile MMP-9 arasında mükemmel düzeyde korelasyon saptandı (r=0,859; p<0,001). Kontrol grubunda prolapsus olan kadınlarda MMP-9 düzeyi daha yüksek belirlendi (p=0,032). SG izlenen grupta üriner inkontinans (Üİ) %19,0, POP %38,1, sistosel %38,1 ve rektosel %7,1 oranında tespit edildi. Rektosel olan hastaların tümüne sistosel eşlik etmekte idi. Bu oranların kontrol grubu ile karşılaştırılmasında istatistiksel fark belirlenmedi (p>0,05). SG olan hasta grubunda POP olan hastalarda Davey skoru prolapsus olmayanlara kıyasla yüksek gözlenmiştir (p<0,001). ROC eğrisi analizinde MMP-9 için 14,26 kesim değerinin POP tanısını %60,7 sensitivite ve %62,5 spesifite ile öngörebildiği belirlendi (AUC=0,659, p=0,018). Sonuç: Stria gravidarum olan gebelerde yüksek VKİ, artmış kilo alımı ve yüksek doğum ağırlığı önemli risk faktörleri olarak belirlendi. Serum MMP-2 ve MMP-9 düzeyleri SG olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. SG olan hasta grubunda POP olan hastalarda Davey skoru POP olmayanlara kıyasla yüksek gözlemlendi. Kontrol grubunda POP olan kadınlarda MMP-9 düzeylerinin yüksek olması, POP ile MMP-9 arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. SG ile PTD arasındaki ilişkiyi tam olarak ortaya koymak için daha büyük örneklem grupları ve uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between striae gravidarum and pelvic floor dysfunction (PTD) by examining serum matrix metalloproteinase-2 (MMP-2) and MMP-9 levels in pregnant women with striae gravidarum (SG). Secondarily, we aimed to determine whether MMP-2 and MMP-9 levels share a common etiopathogenesis for PTD and SG. Materials and Methods: This prospective case-control study included 84 randomly selected volunteer pregnant women (42 with striae gravidarum and 42 controls without striae gravidarum) who were followed at the Konya City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and met the inclusion criteria. The severity of striae gravidarum was assessed using the Davey Scoring System. At the 6th week postpartum outpatient clinic, those who had a vaginal delivery were re-evaluated. Those who had a cesarean section were excluded from the study. Patient sociodemographic data were recorded through verbal interviews. Participants were then evaluated for POP. Findings were standardized and staged according to the Simplified Pelvic Organ Prolapse Quantification System (S-POP). Each participant was administered the Turkish-validated ICIQ-SF Urinary Incontinence Questionnaire for the development of de novo urinary incontinence. Additionally, after routine postpartum checkups, scavenged blood samples were collected, centrifuged, placed in Eppendorf tubes, and frozen at -80°C. After the number of patients included in the study was determined, MMP-2 and MMP-9 levels were measured using the sandwich ELISA method. The sample size was determined as 42 participants per group using the G Power statistical program, based on an Independent Samples T-test analysis for the distribution of MMP-2 and MMP-9 levels in participants with and without SG. Data were analyzed using IBM SPSS 25.0. Significance was assessed at p<0,05. Results: The mean age of pregnant women with SG was 25,33±3,37 years, similar to the control group (p=0,058). Postpartum weight and body mass index were xii statistically significantly higher in the SG group compared to the control group (p<0,001). Furthermore, pre-pregnancy weight, birth weight, and baby weight were statistically higher in the SG group compared to the control group (p<0,05). No statistically significant difference was found in the distribution of MMP-2 and MMP-9 levels measured postpartum between the striae and non-striae groups (p>0,05). An excellent correlation was found between MMP-2 and MMP-9 in the patient group (r=0,859; p<0,001). MMP-9 levels were higher in women with prolapse in the control group (p=0,032). In the SG group, UI was detected in 19,0%, POP in 38,1%, cystocele in 38,1%, and rectocele in 7,1%. All of the patients who have rectocele diagnosis have cystocele to. Comparing these rates with the control group, no statistically significant difference was found (p>0,05). In the SG patient group, the Davey score was higher in patients with POP compared to those without prolapse (p<0,001). ROC curve analysis revealed that a cut-off value of 14,26 for MMP-9 predicted the diagnosis of POP with 60,7% sensitivity and 62,5% specificity (AUC=0,659; p=0,018). Conclusion: High BMI, increased weight gain, and high birth weight were identified as significant risk factors in pregnant women with SG. Serum MMP-2 and MMP-9 levels did not differ significantly between the SG and non-SG groups. Higher Davey scores were observed in patients with POP compared to those without POP. The high MMP-9 levels in women with POP in the control group support the association between POP and MMP-9. Studies with larger samples and longer-term follow-up are needed to fully elucidate the relationship between SG and PTD.