İslâm hukukuna göre formalite evlilikler ve hükümleri
Formal marriages in islamic law and their legal rulings
- Tez No: 974769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ BEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Nikah, Marriage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İslâm hukukunda evlilik, toplumsal düzenin korunması, neslin devamı ve ahlâkî yapının sürdürülmesi gibi amaçlara hizmet eden köklü bir kurumdur. Kur'ân-ı Kerîm'de evlilik vesilesiyle insanlar arasında sevgi ve merhametin var edildiği bildirilmiş, bu müessesenin dinî bir anlam taşıdığı vurgulanmıştır. Bu yönüyle nikâh, kişilerin önem vermesi gereken dinî ve ahlâkî bir yükümlülüktür. Nikâh akdine atfedilen önem gereğince, tezde İslâm hukukuna göre formalite evlilikler ve hükümleri konusu ele alınmıştır. Birinci bölümünde, nikâhın tanımı, rükünleri ve şartları, nikâh türleri ile diyânî ve kazâî hükümler incelenmiş, ayrıca evliliğin ibadet yönü ve mezheplerin nikâh anlayışına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, çeşitli hukukî ve sosyal gerekçelerle yapılan formalite evlilik türleri işlenmiş, bu evliliklerin niyet temelli geçerliliği ortaya konulmuştur. Söz konusu birlikteliklerin birey, aile ve toplum üzerindeki etkileri, fıkhî hükümlerle ilişkilendirilmiş ve bu uygulamaların fâsid yahut bâtıl nikâh kapsamında nasıl değerlendirilebileceği tartışılmıştır. Tezdeki temellendirmeler İslâm hukuku esas alınarak yapılmış, buna ek olarak modern hukuk sistemiyle ilişkili olan hususlara kısaca değinilmiştir. Sonuç olarak şeklen geçerli olsa da dinî açıdan tartışmalı olan formalite evliliklerin sakıncalarına dikkat çekilmiş, nikâhın şekli şartlara indirgenmemesi gerektiği, esas belirleyicinin niyet, samimiyet ve süreklilik olduğu açıkça ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, marriage is a deeply rooted institution that serves purposes such as maintaining social order, ensuring the continuation of lineage, and preserving moral integrity. The Qur'an emphasizes that love and compassion are instilled among people through marriage and underscores its religious significance. In this regard, marriage constitutes a religious and moral obligation that individuals should duly observe. This thesis addresses the topic of formal marriages and their legal rulings within Islamic law. The first chapter examines the definition of marriage, its pillars and conditions, various types of marriage, as well as the judicial and religious rulings associated with it. Additionally, the worship aspect of marriage and different Islamic schools' perspectives on marriage are discussed. The second chapter analyzes formal marriages conducted for various legal and social reasons, emphasizing their validity based on intention. The impacts of such unions on individuals, families, and society are evaluated through the lens of Islamic jurisprudence, and these practices are critically assessed regarding their classification as either defective (fâsid) or invalid (bâtıl) marriages. While the thesis's foundations are based on Islamic law, it also briefly considers relevant aspects of the modern legal system. The study concludes by highlighting the risks associated with formal marriages that, despite being valid in form, are religiously controversial. It stresses that marriage should not be reduced solely to formal requirements, but its essence must be understood through intention, sincerity, and continuity.