Hayvancılık sektöründe fiziksel risk etmenlerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden incelenmesi: Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Bingöl Et Kombinası Müdürlüğü örneği
Examination of physical risk factors in the livestock sector from an occupational health and safety perspective: A case study of The Meat and Milk Institution General Directorate, Bingöl Meat Prosessing Plant Directorate
- Tez No: 974828
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Halk Sağlığı, Veterinary Medicine, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Gürültü, Hayvancılık, Nem, Risk değerlendirmesi, Sıcaklık, İş sağlığı ve güvenliği, Lighting, Noise, Animal husbandry, Moisture, Risk assesment, Temperature, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hayvancılık sektörü, yeterli ve dengeli beslenmede kilit bir rol oynamasının yanı sıra, insanların hayvansal kökenli gıda ihtiyacını karşılaması ve istihdam yaratması bakımından iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmeye değer bir alandır. Sektör, hem gıda üretim faaliyetlerinde hem de hayvancılık yan ürün sanayinde iş kolları olarak çok farklı istihdam alanları sunmaktadır. Bireylerin yaşamlarının her döneminde hayvansal kökenli besin ihtiyacının karşılanabilmesi, sektörün kesintiye uğramadan sürekliliğini korumasına bağlıdır. Ancak, hayvancılık sektöründe meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları bu sürekliliği bozmakta, aynı zamanda maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Bu olumsuzlukların başlıca nedenleri arasında fiziksel risk etmenleri yer almaktadır. Bu risklerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının oranlarını önemli ölçüde azaltacaktır. Bu nedenle, işyerlerinde düzenli ölçümler yapılması ve risk değerlendirmelerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, hayvancılık sektöründe fiziksel risk etmenleri iş sağlığı ve güvenliği yönünden ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, uygulama alanı olarak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Bingöl Et Kombinası Müdürlüğü seçilmiş ve fiziksel risk etmenlerinden gürültü, nem, sıcaklık ve aydınlatmaya ilişkin ortam ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilmiş, ayrıca saha gözlemleri doğrultusunda Fine-Kinney yöntemi kullanılarak genel bir risk değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda, çok yüksek risk grubunda 88, yüksek risk grubunda 130, önemli risk grubunda 31 ve olası risk grubunda 11 tehlike olmak üzere toplam 260 tehlike belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, hem ölçüm yapılan fiziksel riskler hem de genel risk değerlendirmesi sonuçları dikkate alınarak iş sağlığı ve güvenliği kapsamında uygulanması gereken önlemlere yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The livestock sector, which plays a key role in adequate and balanced nutrition, is worthy of examination from an occupational health and safety perspective, as it not only meets people's needs for animal-based food but also creates employment opportunities. The livestock sector provides a wide range of employment opportunities, both in food production activities and in the livestock by-product industry. Meeting our animal-based nutritional needs throughout our lives depends on the uninterrupted continuity of the sector. Workplace accidents and occupational diseases in the livestock sector disrupt this continuity while also causing material and moral losses. Physical risks are among the primary causes of occupational accidents and occupational diseases. Identifying physical risks and taking the necessary precautions will help significantly reduce the rate of occupational accidents and occupational diseases. To this end, various studies are necessary in workplaces and institutions. In this study, physical risk factors in the livestock sector were examined from an Occupational Health and Safety (OHS) perspective. To this end, ambient measurements of noise, humidity, temperature, and illumination were conducted at The Meat and Milk Institution General Directorate, Bingöl Meat Processing Plant Directorate, which was selected as the application site, and the results were evaluated. In addition, a general risk assessment was carried out using the Fine–Kinney method based on on-site observations. The risk assessment identified a total of 260 hazards: 88 in the very high risk category, 130 high, 31 significant, and 11 possible. Based on the findings, recommendations were presented for occupational health and safety measures that should be taken into account in the livestock sector, based on both the physical risks measured and the data obtained in the overall risk assessment