Tekstil endüstrisi atıksuyunun mikrodalga/uv katalizli fenton ve persülfat prosesleriyle arıtımı ve optimizasyonu
Optimization and treatment of textile industry wastewatwe by microwave/ uv catalyzed fenton/ persulfate oxidation process
  1. Tez No: 974831
  2. Yazar: ELİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Atıksuyu, Mikrodalga, İleri Oksidasyon Prosesleri, KOİ, Renk, Textile Wastewater, Microwave, Advanced Oxidation Processes, COD (Chemical Oxygen Demand), Color
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tekstil endüstrisi dünyada en yaygın ve en eski endüstriyel faaliyetlerdendir. Bu sektör ülkemizin ekonomisi için de büyük bir önem taşımaktadır. Diğer taraftan tekstil endüstrisi atıksuları yüksek kirlilik konsantrasyonuna, organik ve inorganik madde içeriğine sahip atıksulardır. Ayrıca tekstil endüstrisi en çok su kullanan endüstriler arasında yer almasından dolayı üretim süreci sonunda fazla miktarda kirli suyu alıcı ortama deşarj eder ve bu nedenle hem sarfettiği su kaynağı hem de kirlettiği alıcı ortamın etkileri sebebiyle çevre kirliliği kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır. Tekstil endüstrisinde atıksuları içerik ve miktar yönünden oldukça değişkendir. Bu atıkların birinci kaynağı liflerde mevcut olan organik safsızlıklarıdır. İkinci kaynak ise prosesler de kullanılan kimyasal maddelerdir. Tekstil proseslerinde kullanılan boyalar, taşıyıcılar, krom ve türevleri ve sülfür genellikle atıklarda bulunur. Tekstil boyamada ayrışmaya karşı oldukça dayanıklı boyaların kullanılması istendiğinden, oluşan boya atıkları da biyolojik ayrıştırmaya karşı dayanıklıdır ve zor ayrışır. Tekstil atıksuları biyolojik ayrışabilir olmakla beraber, zaman zaman biyolojik proseslerde istenmeyen durumlara sebep olabilirler. Çünkü atıksuda birtakım toksik bileşikler (boya çeşitlerinden gelen kromatlar, klorürler ve hidrojen peroksit vb) olabilir. Atıksu, nutrient (azot ve fosfor) içeriğinden noksanlık gösterebilir. Boyama işlemlerinde suya azotu atıklar karışmaktadır. Ancak atıksuda fosfor içeriği oldukça düşük seviyelere gelebilir. Suyun nitelikle miktarında da gün içerişinde büyük değişiklikler olabilmektedir. Oluşan atıksuların geleneksel arıtım yöntemleri ile arıtılmasındaki zorluklar nedeniyle ileri oksidasyon prosesleri ile arıtılması son yıllarda araştırma konusu haline gelmiştir. Yürütülen çalışma kapsamında, tekstil endüstrisi atıksuyunun Mikrodalga/UV katali̇zli̇ fenton ve persülfat prosesleriyle arıtılabilirliği değerlendirilmiştir. İki yönteminde arıtma verimi ve işletme koşulları belirlenmiştir. Arıtım işlemlerinde, kirletici parametrelerin başlangıç konsantrasyonlarında kayda değer oranlarda azalma sağlanmıştır. Yapılan karşılaştırmşalı değerlendirmeler sonucunda, tüm parametreler (KOİ, BOİ, renk, bulanıklık vb.) açısından en yüksek giderim veriminin UV/Fenton prosesiyle elde edildiği tespit edilmiştir. Diğer yöntemler ise sırasıyla UV/Persülfat, Mikrodalga/Fenton ve Mikrodalga/Persülfat olarak performans sıralamasında yer almaktadır. Bu sonuçlar, özellikle mikrodalga destekli Fenton prosesinin, tekstil atıksularının arıtımında etkili ve verimli bir yöntem olduğunu göstermektedir. Çalışılan 4 proseste de KOİ giderim verimleri %75 ile %90 arasında değişkenlik göstermiş olup, en yüksek giderim verimi %90 ile Mikroldaga/Fenton prosesinde gerçekleşmiştir. Çalışılan 4 proseste de ABS giderim verimleri %70 ile %90 arasında değişkenlik göstermiş olup, en yüksek giderim verimi %90 ile Mikroldalga/Fenton ve Mikrodalga/ Persülfat prosesinde gerçekleşmiştir. Çalışılan 4 proseste de UV254 giderim verimleri %60 ile >%99 arasında değişkenlik göstermiş olup, en yüksek giderim verimi >%99 ile Ultraviyole/Fenton prosesinde gerçekleşmiştir. Çalışılan 4 proseste de Renk giderim verimleri %70 ile >%99 arasında değişkenlik göstermiş olup, en yüksek giderim verimi %90 ile Mikroldaga/Fenton prosesinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The textile industry is one of the most widespread and oldest industrial activities in the world. This sector is also of great importance for the economy of our country. On the other hand, textile industry wastewater is wastewater with high pollution concentration, organic and inorganic substance content. In addition, since the textile industry is among the industries that use the most water, it discharges large amounts of polluted water to the receiving environment at the end of the production process, therefore it plays an important role in environmental pollution control due to the effects of both the water source it consumes and the receiving environment it pollutes. Wastewater is highly variable in terms of content and amount. The primary source of wastes are the organic impurities present in the fibers. And second sources are the chemicals used in the processes. Dyes, carriers, chromium and its derivatives, and sulfur used in textile processes are often found in waste. Since it is desired to use dyes that are highly resistant to decomposition in textile dyeing, the dye wastes formed are also resistant to biological decomposition and are difficult to decompose. Although textile wastewater is biodegradable, they can cause undesirable situations in biological processes from time to time. Because wastewater may contain some toxic compounds (such as chromates from dyes, sulphides, chlorides and hydrogen peroxide). Wastewater may be deficient in terms of nutrients (nitrogen and phosphorus). Nitrogenous wastes are discharged with water during dyeing processes. However, the phosphorus concentration in the wastewater can remain at very low levels. There can be great changes in the quality and amount of water throughout the day. Treatment of wastewater with advanced oxidation processes has become a research topic in recent years due to the difficulties in treating the wastewater with conventional treatment methods. Within the scope of the study, the treatability of textile industry wastewater with catalyzed Fenton and Persulfate processes was evaluated. Treatment efficiency and operating conditions were determined in two methods. As a result of the study, it was concluded that the Microwave/Fenton process is more effective for COD (chemical oxygen demand) and color removal from textile wastewater. The treatment efficiencies and operational conditions of both methods were determined. During the treatment processes, significant reductions were observed in the initial concentrations of pollutant parameters. As a result of the comparative evaluations, it was found that the highest removal efficiencies for all parameters (COD, BOD, color, turbidity, etc.) were achieved using the UV/Fenton process. The other methods ranked in terms of performance as follows: UV/Persulfate, Microwave/Fenton, and Microwave/Persulfate, respectively. These results indicate that the microwave-assisted Fenton process, in particular, is an effective and efficient method for the treatment of textile wastewater. The results demonstrated that, in all four processes investigated, COD removal efficiencies ranged between 75% and 90%, with the highest efficiency (90%) obtained in the Microwave/Fenton process. Similarly, ABS removal efficiencies varied from 70% to 90%, with the maximum efficiency (90%) observed in both the Microwave/Fenton and Microwave/Persulfate processes. For UV254 removal, efficiencies were found to be in the range of 60% to 100%, and the highest efficiency (100%) was achieved in the Ultraviolet/Fenton process. In terms of color removal, efficiencies ranged from 70% to 100%, with the best performance (90%) recorded in the Microwave/Fenton process.