Güreş branşı sporcularının zihinsel antrenman becerileri ve bilinçli farkındalık düzeyleri
Mental training skills and mindfulness levels of wrestling athletes
  1. Tez No: 974830
  2. Yazar: ECE SELVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KÜÇÜKALPELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Türk sporları, Turkish sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde (TOHM) güreş branşında yer alan sporcuların zihinsel antrenman becerileri ile bilinçli farkındalık düzeylerini incelemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma, Edirne, Kahramanmaraş, Manisa, Bursa ve Ankara illerindeki TOHM merkezlerinde bulunan, yaşları 13-23 arasında değişen toplam 147 gönüllü sporcu ile yürütülmüştür. Veriler, Google Forms aracılığıyla çevrim içi olarak toplanmış ve analiz edilmiştir. Veri toplama araçları olarak“Sporda Zihinsel Antrenman Envanteri (SZAE)”,“Sporcu Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler, IBM SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiş; bağımsız örneklem t-testi, One Way ANOVA ve Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, cinsiyet, yarıştığı kategori, yaş, sakatlık geçmişi ve spor yapma yılı gibi değişkenlere göre zihinsel antrenman becerileri ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Ancak bazı alt boyutlarda, örneğin yeniden odaklanma ve farkındalık gibi alanlarda, kadın sporcuların erkeklere göre daha yüksek puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Spor yapma yılı ve sakatlık süresi arttıkça zihinsel becerilerde ve farkındalık düzeylerinde artış eğilimi gözlense de, bu artışlar anlamlı bulunmamıştır. En dikkat çekici bulgu, zihinsel antrenman becerileri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmasıdır (r = ,699; p < 0.01). Bu sonuç, zihinsel becerileri daha gelişmiş olan sporcuların bilinçli farkındalık düzeylerinin de yüksek olabileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, zihinsel süreçlerin bütüncül gelişiminin, sporcuların performans ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mental training skills and mindfulness levels of athletes in the wrestling branch of the Turkish Olympic Preparation Centers (TOHM) and to determine the relationship between these two variables. The study was conducted with a total of 147 volunteer athletes aged between 13 and 23 from TOHM centers located in Edirne, Kahramanmaraş, Manisa, Bursa, and Ankara. Data were collected online via Google Forms and analyzed accordingly. The data collection tools included the“Mental Training Inventory in Sports (SZAE)”, the“Athlete Mindfulness Scale”, and a personal information form developed by the researcher. The data were analyzed using IBM SPSS 27.0 software, employing independent sample t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. The findings revealed that there were no statistically significant differences in mental training skills or mindfulness levels based on gender, competition category, age, injury history, or years of athletic experience. However, in certain subdimensions—such as refocusing and awareness—female athletes scored higher than their male counterparts. Although increases in mental skills and mindfulness levels were observed with longer years of athletic practice and injury duration, these increases were not statistically significant. The most notable finding of the study was a moderate, positive, and statistically significant correlation between mental training skills and mindfulness levels (r = .699; p < 0.01). This result suggests that athletes with more advanced mental skills also tend to have higher levels of mindfulness. The findings indicate that the holistic development of psychological processes can have a positive impact on athletes' performance and psychological resilience.