Oksijen konsantratörü kullanan KOAH hastalarının hastalığa ve cihaza ilişkin görüş ve deneyimleri
Opinions and experiences of COPD patients using oxygen concentrators regarding the disease and the device
- Tez No: 974836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ ŞANLITÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN DEMİRDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Oksijen Konsantratörü, Deneyim, Nitel Araştırma, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), Oxygen Concentrator, Experience, Qualitative Research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma oksijen konsantratörü kullanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastaların hastalığa ve cihaza ilişkin görüş ve deneyimlerini belirlemek amacıyla Tokat ilinde yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi esas alınmıştır. Örneklem, çalışmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan ve ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen KOAH hastalarından oluşmuştur. Bireysel derinlemesine görüşme tekniği ile yapılan görüşmelerde KOAH hastalarına oksijen konsantratörü kullanıp kullanmadığı sorulmuş, bu soruya“evet”cevabını veren hastalara“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile bireysel derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda oksijen konsantratörü kullanan 15 KOAH hastası ile veri doygunluğuna ulaşılmıştır. Araştırma boyunca Niteliksel Araştırmaları Raporlama Standartları (Consolidated criteria for reporting qualitative research (COREQ)) kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde, tümevarımcı tematik analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda 3 ana tema elde edilmiştir. Elde edilen temalar sırasıyla; KOAH'a ilişkin görüş ve deneyimler, cihaza ilişkin görüş ve deneyimler ve KOAH hastalarının ileriye dönük gereksinimleri olarak belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda, oksijen konsantratörü kullanan KOAH hastalarının semptomlara bağlı çeşitli zorluklar yaşadığı ve cihaz kullanımına yönelik hem olumlu hem de olumsuz deneyimler bildirdiği belirlenmiştir. Ayrıca geleceğe yönelik bakım ve sosyal destek gereksinimlerinin bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda; KOAH hastalarına bütüncül bakım ve destek sunulması, oksijen cihazlarının hastaların yaşamlarının ayrılmaz bir parçası hâline geldiği göz önünde bulundurularak, günlük yaşam aktivitelerini kısıtlamayacak ağırlık ve boyutta, hasta konforuna ve aktivitelerine uygun cihazların temin edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the province of Tokat to determine the opinions and experiences of patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) who use oxygen concentrators regarding the disease and the device. The study employed a qualitative research method. The sample consisted of COPD patients who met the inclusion criteria and were selected using criterion sampling. Individual in-depth interviews were conducted using the COPD patient interview technique. Patients who answered“yes”to this question were asked whether they used an oxygen concentrator. Individual in-depth interviews were conducted using a Semi-Structured Interview Form. Data saturation was achieved with 15 COPD patients using oxygen concentrators through interviews. The Consolidated Criteria for Reporting Qualitative Research (COREQ) was used throughout the study. Inductive thematic analysis was used to analyze the qualitative data. Three main themes emerged from the analyses: opinions and experiences related to COPD, opinions and experiences related to the device, and future needs of COPD patients. This study determined that COPD patients using oxygen concentrators experience various symptom-related challenges and report both positive and negative experiences with the device. Additionally, future care and social support needs were identified. Based on the findings of the study, it is recommended that COPD patients be provided with holistic care and support. Considering that oxygen devices have become an integral part of patients' lives, devices should be provided that are weighted and sized to ensure patient comfort and activities are comfortable and do not restrict daily activities.