Turizmde kriz konulu araştırmaların bibliyometrik analizi: Web of Science örneği
Bibliometric analysis of research on crisis in tourism: Web of Science example
- Tez No: 974837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU ONGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Crisis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2000-2024 yılları arasında kriz ve turizm konularında yapılan bilimsel yayınları bibliyometrik yöntemle inceleyerek, alanın gelişimini nicel veriler ışığında ortaya koymayı amaçlamaktadır. Web of Science veri tabanında 2000-2024 yılları arasında yayınlanan 3206 bilimsel araştırma analiz edilmiştir. Veriler, VOSviewer yazılımı kullanılarak görsel ağ haritalarıyla desteklenmiştir. Web of Science (WoS) veri tabanından elde edilen bulgular, kriz ve turizm literatürünün son 25 yılda dikkate değer bir ivme kazandığını ve akademik camiada giderek artan bir ilgiyle karşılandığını göstermektedir. Bulgular, özellikle 2021 yılından itibaren kriz ve turizm konusundaki çalışmaların önemli ölçüde arttığını göstermektedir. İspanya en fazla yayına sahip ülke olarak öne çıkarken, Sustainability dergisi en çok makalenin yayımlandığı kaynak olmuştur. Alanın en fazla atıf alan yazarı ise Colin Michael Hall iken en fazla yayına sahip yazar Pennington-gray, Lori olarak belirlenmiştir. Kriz ve turizm alanındaki bilimsel yayınların önemli bir kısmının çok yazarlı ve uluslararası ortaklı yapıda üretildiği sonucuna ulaşılmıştır. Kriz ve turizm alanında yapılan araştırmaların çok disiplinli bir yapıya sahip olması önemli bir avantajdır. Ancak gelecekteki çalışmaların bu disiplinlerarası etkileşimi daha da derinleştirerek, özellikle psikoloji, sosyoloji, çevre bilimleri ve ekonomi alanlarının kriz yönetimi bağlamında entegrasyonunu artırmaları önerilmektedir. Bu çalışma literatürdeki mevcut araştırma boşluklarının tespit edilmesi, sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve gelecekteki çalışmalar için yol gösterici olması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze scientific publications on crisis and tourism between 2000 and 2024 using bibliometric methods and reveal the development of the field in light of quantitative data. 3206 scientific studies published between 2000 and 2024 in the Web of Science database were analyzed. The data was supplemented with visual network maps using VOSviewer software. Findings from the Web of Science (WoS) database indicate that the crisis and tourism literature has gained significant momentum over the last 25 years and has attracted increasing interest within the academic community. The findings indicate a significant increase in studies on crisis and tourism, particularly since 2021. Spain stands out as the country with the most publications, while the journal Sustainability has published the most articles. The most cited author in the field is Colin Michael Hall, while the most published author is Pennington-Gray, Lori. It was concluded that a significant portion of scientific publications in the field are multi-authored and produced through international collaborations. The multidisciplinary nature of research in the field of crisis and tourism is a significant advantage. However, future studies are recommended to further deepen this interdisciplinary interaction, particularly by integrating psychology, sociology, environmental sciences, and economics within the context of crisis management. This study is important for identifying existing research gaps in the literature, developing sustainable tourism practices, and providing guidance for future research.