Gestasyonel diabetes mellitusta Vanin-1 düzeylerinin araştırılması
Investigation of Vanin-1 levels in gestational diabetes mellitus
- Tez No: 974849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA TAMBURACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, gebelik, doğum, prevalans, VANIN-1, Diabetes, pregnancy, delivery, prevalence, VANIN-1
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gebelik sürecinde ortaya çıkan Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) tanısı almış kadınlarda VANIN-1 isimli proteinin düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu belirtecin GDM'nin tanı süreçlerinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, gözlemsel prospektif analitik vaka kontrol çalışması olarak planlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) sonrası GDM tanısı konulan 40 gebe kadın vaka grubunu, OGTT sonuçları normal olan 40 sağlıklı gebe kadın ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Katılımcıların biyokimyasal verileri toplanmış ve VANIN-1 düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Vaka grubunda yaş, kilo, vücut kitle indeksi (BMI), INR, gebelik sayısı, parite ve HbA1c düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Doğum haftası vaka grubunda daha düşük olup, sezaryen ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine (NICU) yatış oranları daha fazladır. TIT protein düzeyi vaka grubunda anlamlı düzeyde artmıştır. VANIN-1 düzeyleri ile diğer değişkenler arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma kapsamında Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) tanısı alan gebelerde Vanin-1 düzeyleri incelenmiş ve elde edilen veriler doğrultusunda bu proteinin gestasyonel diyabet ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda, GDM ve kontrol grupları arasında Vanin-1 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamış, ayrıca Vanin-1 ile maternal ya da perinatal parametreler arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. Dolayısıyla araştırmanın birincil hipotezi olan“GDM'de Vanin-1 düzeyi değişmektedir”reddedilmiş,“Vanin- 1 düzeyi değişmemektedir”hipotezi kabul edilmiştir. Bu bulgu, Vanin-1'in bu çalışmada biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the levels of a protein called VANIN- 1 in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM) and to investigate whether this biomarker may contribute to the diagnostic process of GDM. Materials and Methods: The study was designed as an observational prospective analytical case-control study. The study group consisted of 40 pregnant women who were diagnosed with GDM based on oral glucose tolerance test (OGTT) results at the Department of Obstetrics and Gynecology, Antalya Training and Research Hospital, University of Health Sciences. The control group included 40 healthy pregnant women with normal OGTT results. Biochemical data were collected from all participants, and VANIN-1 levels were compared between the groups. Results: Age, weight, body mass index (BMI), INR, gravidity, parity, and HbA1c levels were found to be significantly higher in the GDM group compared to the control group. The gestational week at delivery was lower in the GDM group. Cesarean delivery rates and NICU admission rates were also higher among cases. TIT protein levels were significantly elevated in the GDM group. However, no significant correlation was observed between VANIN-1 levels and other variables. Conclusion: In this study, Vanin-1 levels were examined in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM), and the relationship between this protein and gestational diabetes was evaluated based on the findings. Statistical analysis revealed no significant difference in Vanin-1 levels between the GDM and control groups. Moreover, no significant correlation was identified between Vanin-1 levels and maternal or perinatal parameters. Therefore, the primary hypothesis of the study — that“Vanin-1 levels are altered in GDM”— was rejected, and the null hypothesis — that“Vanin-1 levels remain unchanged in GDM”— was accepted. These results do not support the potential utility of Vanin-1 as a biomarker for gestational diabetes in the context of this study.