Türkiye'deki Uygurların dil kullanım durumu
Language use status of Uyghurs in Turkey
  1. Tez No: 974887
  2. Yazar: TACİGÜL BERDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Uygur, Türkiye'de Yaşayan Uygur Çocukları, Dil Durumu, Ana Dili Tutumu, Uyghur, Uyghur Children Living in Turkey, Language Situation, Mother Tongue Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil Bilimi Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin farklı illerinde göçmen olarak yaşayan Uygur çocuklarının dil kullanım durumları, kişisel ve duygusal etkinliklerindeki dil seçimleri, Uygurca ve Türkçeye yönelik dilsel tutumlarıyla cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi vb. değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın yapılması için en önemli neden toplum dilbilimsel açıdan göçmen durumundaki Uygurların dil kullanım durumu ve dil tutumlarına ilişkin çalışmaların neredeyse yok denecek kadar az olmasıdır. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama (survey) tekniğine dayalı betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de yaşayan Uygur çocukları oluşturmaktadır. Veriler, Yağmur (1997, 1999, 2003, 2009) tarafından geliştirilen bir sormacadan yararlanılarak toplanıldı. Sormacada yer alan sorular katılımcı gruba yöneltildikten sonra elde edilen veriler SPSS 30.0 istatistik programından yararlanılarak bilgisayar ortamında çözümlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye'de Uygurcanın %71,7 oranında bir dilsel sürdürümü olduğu saptanmıştır. Aile içinde özellikle ebeveynlerle çocukları arasında geçen konuşmalarda Uygurcanın en etkili iletişim dili olduğu ve katılımcıların genelinin Uygurcaya karşı olumlu tutum içinde olduğu gözlemlenmiştir ancak sosyal ortamlarda büyük oranda Türkçenin tercih edildiği görülmüştür. Genel anlamda Uygurca adına olumlu bir tablo görülse de Uygurcanın tüm Uygur diasporasındaki geleceği için özellikle genç kuşaklarımızı içeren daha fazla çalışmalar yapılmalı ve gençlerin kimlik algılarını ve Uygurca kullanım oranlarını arttıracak politikalar izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between the language use status of Uyghur children living as immigrants in different provinces of Turkey, their language choices in their personal and emotional activities, their linguistic attitudes towards Uyghur and Turkish and the variables such as gender, age, grade level etc. The most important reason for conducting the study is that, from a sociolinguistic perspective, there are almost no studies on the language use and language attitudes of Uyghur immigrants. The study is a descriptive study based on the survey technique, which is one of the quantitative research methods. The universe of the study consists of Uyghur children living in Turkey. Data were collected using a questionnaire developed by Yağmur (1997, 1999, 2003, 2009). After the questions in the questionnaire were directed to the participant group, the data obtained were analyzed in a computer environment using the SPSS 30.0 statistical program. As a result of the research, it was determined that there is a 71.7% linguistic continuation of Uyghur in Turkey. It was observed that Uyghur is the most effective language of communication in family conversations, especially between parents and their children, and that the participants generally have a positive attitude towards Uyghur, but it was seen that Turkish is largely preferred in social environments. Although a positive picture is seen for the Uyghur language in general, more studies should be conducted for the future of Uyghur language in the entire Uyghur diaspora, especially including our younger generations, and policies should be followed to increase young people's sense of identity and the rate of their use of Uyghur language.