Latin Amerika ülkelerinde idarenin yargısal denetimi
Judicial review of the administration in Latin American countries
- Tez No: 974896
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, Administrative law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Latin Amerika ülkelerinde idarenin yargısal denetimi süreçlerini; bu süreci şekillendiren anayasal temelleri, yasal düzenlemeleri ve dava türlerini incelemek, bu sistemleri karşılaştırmalı bir perspektifle analiz etmek ve Türkiye'deki idari yargı sistemine yönelik çıkarımlar sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm,“Latin Amerika Ülkelerinde İdarenin Yargısal Denetimi ve Ortak Dava Türleri”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, öncelikle Latin Amerika ülkelerinde idarenin yargısal denetimi incelenecektir. Ardından, Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak görülen koruma davası ve habeas data davası teorik ve karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır. İkinci bölüm,“Yargı Ayrılığı Sistemini Benimsemiş Latin Amerika Ülkelerinde İdarenin Yargısal Denetimi”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, Kolombiya, Kosta Rika, El Salvador, Ekvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Uruguay ve Venezuela'da idarenin yargısal denetimi anayasal dayanağı, kapsamı, dava türleri ve görevli yargı mercileri açısından incelenmektedir. Üçüncü bölüm ise“Yargı Birliği Sistemini Benimsemiş Latin Amerika Ülkelerinde İdarenin Yargısal Denetimi”başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, Arjantin, Bolivya, Brezilya ve Şili'de idarenin yargısal denetimi benimsenmiş olan ülkelerdeki yargısal denetim süreçleri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde ise tezde incelenen ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılacak ve ayrıca Türkiye'ye yönelik öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to examine the judicial review processes of administrative action in Latin American countries, focusing on the underlying constitutional foundations, legal frameworks, and types of legal remedies. It also seeks to conduct a comparative analysis of these systems and to offer insights applicable to the development of administrative justice in Turkey.The thesis consists of four main chapters. The first chapter is entitled“Judicial Review of the Administration in Latin American Countries and Common Types of Litigation”. In this chapter, primarily the judical review of administration is analyzed. Then, the“amparo action”and“habeas data action”, which are common in Latin American countries, are discussed theoretically and comparatively. The second chapter is titled“Judicial Review of the Administration in Latin American Countries that adopted Dualist Judicial System”. In this chapter, judicial review of the administration in Colombia, Costa Rica, El Salvador, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominican Republic, Uruguay and Venezuela is analyzed in terms of its constitutional basis, scope, types of cases and judicial authorities in charge. The third chapter is titled“Judicial Review of the Administration in Latin American Countries that have adopted Monist Judicial System”. In this chapter, the judicial review processes in Argentina, Bolivia, Brazil and Chile, which have adopted judicial review of the administration, are discussed in detail. In the fourth chapter, comparisons will be made among the countries examined in the thesis, and additionally, recommendations for Turkey will be presented. The thesis aims to understand the current state of judicial review of the administration in Latin American countries, to examine the basic concepts and to provide a comparative analysis between these countries.