Sağlık kurumlarında fiziksel tıp ve rehabilitasyon çalışanlarının iletişim becerilerinin hasta memnuniyetine etkisi
The effect of communication skills of physical medicine and rehabilitation workers on patient satisfaction in healthcare institutions
- Tez No: 974903
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKBULUT DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Empatik yaklaşım, hasta deneyimi, sağlık iletişimi, hizmet kalitesi, kurumsal güven, Empathic approach, patient experience, healthcare communication, service quality, institutional trust
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, fiziksel tıp ve rehabilitasyon birimlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının iletişim becerilerinin hasta memnuniyeti üzerindeki belirleyici rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Günümüzde hasta memnuniyeti, yalnızca sunulan tıbbi müdahalenin kalitesiyle sınırlı kalmamakta; hasta ile kurulan etkileşimin içeriği, düzeyi ve duygusal kalitesiyle doğrudan şekillenmektedir. İletişim, sağlık hizmetinin görünmeyen ancak en etkili bileşenlerinden biri olarak öne çıkmakta; hasta algısını, hizmete duyulan güveni ve kuruma bağlılığı biçimlendirmektedir. Bu doğrultuda çalışma, iletişim becerilerinin hasta memnuniyeti üzerindeki etkisini istatistiksel verilerle test ederek literatüre özgün ve güçlü bir katkı sunmaktadır. Araştırmaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon biriminde ayaktan tedavi gören 311 hasta katılmıştır. Bulgular, iletişim becerileri ile hasta memnuniyeti arasında son derece güçlü, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (β = 0,909; p < 0,001). İletişimdeki her bir birimlik artış, memnuniyette anlamlı bir yükselişe karşılık gelmektedir. Modelin açıklayıcılığı oldukça yüksektir (R² = 0,827) ve varyansın %82,7'si yalnızca iletişim becerileriyle açıklanmaktadır. Ayrıca tedavi (r = 0,847), kabul (r = 0,887), ulaşım (r = 0,774) ve genel memnuniyet (r = 0,803) gibi tüm alt boyutlarla anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir (p < 0,01). Sonuçlar, sağlık çalışanlarının hastalarla iletişiminin yalnızca teknik değil, aynı zamanda iletişimsel donanımla da desteklenmesi gerektiğini güçlü biçimde göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the decisive role of communication skills of healthcare professionals working in physical medicine and rehabilitation units on patient satisfaction. Today, patient satisfaction is shaped not only by the quality of medical interventions but also by the depth, clarity, and emotional quality of the interaction established with the patient. Communication emerges as one of the most influential yet often invisible components of healthcare delivery, shaping patients' perceptions, trust in the service, and institutional loyalty. Accordingly, the study provides an original and substantial contribution to the literature by statistically testing the effect of communication skills on patient satisfaction. The research sample consisted of 311 patients receiving outpatient treatment at the Physical Medicine and Rehabilitation Department of Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital. The findings indicated a highly strong, positive, and statistically significant relationship between communication skills and patient satisfaction (β = 0.909; p < 0.001). Each unit increase in communication skills resulted in a meaningful improvement in satisfaction level: The model's explanatory power was notably high (R² = 0.827), suggesting that 82.7% of the variance in patient satisfaction was accounted for by communication skills alone. Additionally, significant and high correlations were found with all sub-dimensions of satisfaction, including treatment (r = 0.847), admission (r = 0.887), transportation (r = 0.774), and overall satisfaction (r = 0.803) (p < 0.01). These results strongly emphasize that healthcare professionals should be equipped not only with technical competence but also with advanced communication skills to ensure high-quality, patient-centered care.