2 boyutlu hareketli grafiklerin uygulama metodolojisi ve YouTube Türkiye'deki reklamlar üzerinden örneklenmesi
Application methodology of 2 dimensional motion graphics and their exemplification through YouTube advertisements in Turkey
- Tez No: 974939
- Danışmanlar: PROF. DR. PELİN ÖZTÜRK GÖÇMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Reklamcılık, Güzel Sanatlar, Advertising, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel tasarım, Visual design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmada, hareketli grafiklerin geçmişten günümüze tarihsel süreci, teknolojik gelişmeler, tasarımsal yaklaşımlar, kullanım şekilleri ve yöntemleri, kavramsal tanımlamalar ve kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde detaylı olarak literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda hareketli grafiklerin günümüze kadar geçirdiği süreç ve aşamalar kapsamlı biçimde ele alınmıştır. Özellikle 2 boyutlu hareketli grafiklerin uygulama metodolojisi geçirdiği değişim ve gelişimle birlikte değerlendirilmiştir. Manuel ve dijital teknik yaklaşımlar ve yöntemler; tasarım, üretim ve uygulama süreçleri nitel araştırma yöntemiyle, literatür taraması temelinde akademik olarak incelenmiştir. Dijital reklamcılık bağlamında YouTube Türkiye'nin konumu analiz edilmiş; reklamların hedef kitleyle iletişim stratejileri, 2 boyutlu hareketli grafiklerle hazırlanmış reklam örnekleri üzerinden anlatı, tasarım ve uygulama boyutlarıyla tarihsel, kavramsal ve kuramsal yaklaşım ve süreçlerden beslenerek, metodoloji çerçevesinde irdelenmiştir. Beş adet reklam örneği, anlatı yapısı, görsel iletişim dili, üretim süreci ve uygulanabilirliği açısından detaylı şekilde ele alınmıştır. Son bölümde ise örnek bir uygulama çalışması sunularak, araştırma boyunca değerlendirilen teknikler doğrultusunda hazırlanmış özgün bir 2 boyutlu hareketli grafiklerle oluşturulmuş reklam videosu literatüre katkı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Elde edilen bulgular, hızlı anlatımların ve yaratıcı tasarımların hedef kitleye ulaşmadaki etkinliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study conducts a comprehensive literature review on the historical evolution of motion graphics from past to present, focusing on technological advancements, design approaches, modes of application, methods, conceptual definitions, and theoretical frameworks. Within this scope, the stages and transformations of motion graphics up to the present day are examined in detail. Particular emphasis is placed on the methodological development of two-dimensional motion graphics, considering the changes and innovations in their application. Manual and digital techniques are academically analyzed through qualitative research, based on a literature review of their design, production, and implementation processes. Within the context of digital advertising, the position of YouTube Turkey is analyzed; communication strategies of advertisements with target audiences are discussed through examples of advertisements prepared with two-dimensional motion graphics, evaluated in terms of narrative, design, and application, and contextualized within historical, conceptual, and theoretical perspectives. Five advertisement examples are analyzed in depth regarding their narrative structure, visual communication language, production process, and applicability. In the final section, an exemplary application is presented in the form of an original advertisement video created with two-dimensional motion graphics, designed in line with the techniques evaluated throughout the study, thereby contributing to the literature. The findings demonstrate the effectiveness of fast-paced narratives and creative designs in reaching target audiences.