Experiences of psychosocial support volunteers after the February 6, 2023 earthquakes: A thematic analysis
6 Şubat 2023 depremleri sonrası psikososyal destek gönüllülerinin deneyimleri: Tematik analiz çalışması
  1. Tez No: 974974
  2. Yazar: LADİN GÜRDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUDUM SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Afetler, Toplumsal travma, Disasters, Collective trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Türkiye afetler açısından yüksek riskli bir ülkedir ve gönüllüler afet müdahalelerinde birincil öneme sahiptir. Bu çalışma iki makaleden oluşmaktadır. İlk makale, ikincil travmanın etkileri ve psikososyal afet müdahale müdahalelerinde gönüllülerin rolü üzerine bir literatür taraması sunmaktadır. Bu amaçla, ilk makale (a) travmanın kavramsal tanımı (b) ikincil travma ve ilgili kavramlar (c) travmayla çalışmanın koruyucu ve risk faktörleri (d) kolektif travmatik olaylar olarak depremler (e) Bronfenbrenner'in Ekolojik Sistemler Teorisi (f) afet müdahalelerinde gönüllülerin rolü konularını içermektedir. İkinci makale, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında Türkiye'deki psikososyal destek gönüllülerinin deneyimleri üzerine nitel bir araştırma sunmaktadır. Çalışma, gönüllülerin karşılaştığı zorlukları ve dayanıklılık faktörlerini ve bu zorluklarla başa çıkmak için kullandıkları kaynakları araştırmaktadır. Ek olarak, makale, gelecekteki afet müdahalelerinin Türkiye'de daha etkili olması için ihtiyaçlara ilişkin katılımcı gözlemlerini içermektedir. Bu amaçla, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında psikososyal afet müdahalesi için gönüllü olan on bir katılımcıyla görüşülmüştür. Analiz için katılımcıların öznel deneyimlerini keşfetmek üzere Tematik Analiz (TA) gerçekleştirilmiştir. Analiz beş ana tema ortaya koymuştur: (a) Zorluklar (b) Bağlantı Yoluyla İyileşme (c) Başa Çıkma (d) … ile geri dönme (e) … ihtiyacı. Ana temalarla ilgili bulgular ekolojik bir bakış açısıyla tartışılmış ve gelecekteki afet müdahaleleri ve travmayla çalışan klinisyenler için önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışma, gönüllülüğün psikososyal destek sağlayıcıları üzerindeki etkilerine odaklanarak, gönüllülüğün sürdürülebilirliği ve etkili afet yönetimi hakkında da içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Türkiye is a high-risk country for disasters, and volunteers are of primary importance in disaster responses. This study consists of two articles. The first article presents a literature review on the impacts of secondary trauma and the role of volunteers in psychosocial disaster response. Specifically, the first article includes (a) a conceptual definition of trauma (b) secondary trauma and related concepts (c) protective and risk factors of working with trauma (d) earthquakes as collective traumatic events (e) Bronfenbrenner's Ecological Systems Theory (f) the role of volunteers in disaster responses. The second article introduces a qualitative investigation of the experiences of psychosocial support volunteers in Türkiye in the aftermath of the February 6, Kahramanmaraş Earthquakes. The study explores challenges and resilience factors that volunteers encounter, and the resources they use in coping with these challenges. Additionally, the article consists of participant observations regarding the need for future disaster responses to be more effective in the Turkish context. For this purpose, eleven participants who volunteered for psychosocial disaster response in the aftermath of February 6, Kahramanmaraş Earthquakes were interviewed. For the analysis, Thematic Analysis (TA) was carried out to explore the subjective experiences of the participants. The analysis yielded five main themes: (a) Challenges (b) Healing Through Connection (c) Coping (d) Turn Back with…(e) Need for… The findings related to the main themes were discussed through an ecological lens and recommendations were made for future disaster responses and clinicians working with trauma. Focusing on the impacts of volunteering on the psychosocial support providers, this study also presents insights on the sustainability of volunteering and effective disaster management.