Enerji kullanımı ile G-20 ülkelerinin gelişmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin panel veri analizi
Panel data analysis of the relationship between energy use and development levels of G-20 countries
- Tez No: 974976
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA GÖKALP GÖKTOLGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Enerji Kullanımı, Ekonomik Büyüme, Panel Eşbütünleşme, Energy Resources, Energy Use, Economic Growth, Panel Cointegration, Energy usage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyada enerji, insanoğlunun en önemli gereksinimlerinden biri haline gelmektedir. Enerji kaynakları olmadan gündelik hayatın sürdürülebilmesi oldukça zordur. Enerji, toplumda ulaşım, sanayi, sağlık, haberleşme, aydınlatma gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Teknolojinin sürekli gelişmesiyle birlikte enerji ihtiyacı ve kullanımı her geçen güm artmaktadır. Bu nedenle enerji kullanımı, bir ülkenin kalkınması açısından büyük öneme sahiptir. Etkin enerji kullanımı, sanayinin gelişmesini ve ekonomik büyümeyi desteklerken, aynı zamanda günlük yaşamın kalitesini yükseltmektedir. Bu çalışmada, G20 ülkelerinin enerji kullanımı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkisi panel veri analiz yöntemiyle incelenmiştir. İlk olarak serilere homojenlik-heterojenlik testi uygulanmış ardından panel serilerinin yatay kesit bağımlılığı olup olmadığı incelenmiştir. Breusch-Pagan LM ve Pesaran scaled LM istatistiklerine göre yatay kesit bağımlılığının olduğu belirlenmiştir. CIPS birim kök testi ile serilerin durağan olup olmadığı araştırılmıştır. Serilerin arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Westerlund (2008) panel eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Seriler arasındaki nedensellik ilişkisinin yönünü tespit etmek için Granger nedensellik testi yapılmıştır. Bu testler sonucunda doğalgaz tüketimi yüzde bir arttığında, GSYİH yüzde 0,22 artar. Doğalgaz tüketiminin ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Petrol tüketimi yüzde bir arttığında, GSYİH yüzde 0,007 azalır. Bu, petrol tüketiminin ekonomik büyümeyi negatif etkilediği görülmektedir. Kömür tüketimi yüzde bir arttığında, GSYİH yüzde 0,16 artar. Kömür tüketiminde de pozitif bir ilişki olduğu görünse de doğalgaz tüketimine kıyasla daha az bir ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır. İncelenen enerji kaynakları kullanımının, G20 ülkelerinin gelişmişlik düzeyine önemli bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy has become one of humanity's most important needs worldwide. Without energy resources, sustaining daily life is quite difficult. Energy is used in many areas of society, such as transportation, industry, health, communication, and lighting. With the continuous advancement of technology, energy needs and usage are increasing day by day. Therefore, energy usage is of great importance for a country's development. Efficient energy usage supports industrial development and economic growth while also improving the quality of daily life. This study examines the relationship between energy consumption and economic growth in G20 countries using panel data analysis methods. Firstly, it is examined whether the series and the panel have horizontal cross-section dependence. Breusch-Pagan LM and Pesaran scaled LM statistics indicate that there is horizontal cross-section dependence. CIPS unit root test is used to investigate whether the series are stationary or not. Westerlund (2008) panel cointegration test was applied to determine the relationship between the series. The Granger causality test was performed to determine the direction of the causal relationship between the series. As a result of these tests when natural gas consumption increases by one percent, GDP increases by 0.22 percent. This shows that natural gas consumption has a positive relationship with economic growth. When oil consumption increases by one percent, GDP decreases by 0.007 percent. This shows that oil consumption has a negative effect on economic growth. When coal consumption increases by one percent, GDP increases by 0.16 percent. Although there appears to be a positive relationship with coal consumption, it contributes less to economic growth compared to natural gas consumption. It has been concluded that the use of the energy sources examined has a significant impact on the level of development of G20 countries.