Aramit esaslı kompozit malzemelerin ultrasonik test yöntemi ile hasar tespitinin yapılması ve incelenmesi
Damage detection and examination of aramid based composite materials by ultrasonic testing method
- Tez No: 975007
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KERİM AĞIRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Aramid Esaslı Kompozit Malzemeler, Ultrasonik Tahribatsız Muayene (UTM), Hasar Tespiti, Mikro Çatlaklar, Kompozit Malzeme İncelemesi, Havacılık Uygulamaları, Malzeme Güvenliği, Frekans Analizi, Tahribatsız Test Yöntemleri, Aramid-Based Composite Materials, Ultrasonic Non-Destructive Testing (NDT), Damage Detection, Micro-Cracks, Composite Material Analysis, Aerospace Applications, Material Safety, Frequency Analysis, Non-Destructive Testing Methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Elektrik ve Elektroniği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, aramit esaslı kompozit malzemelerin ultrasonik test yöntemleri ile hasar tespiti ve incelenmesi ele alınmıştır. Aramit fiberler, yüksek mukavemet ve darbe dayanıklılığı ile havacılık ve savunma sanayinde yaygın olarak kullanılan kompozit malzemelerdir. Ancak, bu malzemelerin iç yapısında oluşabilecek mikro çatlaklar ve hasarlar gözle görülemeyecek düzeyde olabilir ve bu da malzeme performansını olumsuz etkileyebilir. Çalışmada, aramit esaslı kompozitlerde ultrasonik tahribatsız muayene (UTM) yöntemleri kullanılarak hasar tespitine yönelik deneyler gerçekleştirilmiştir. Farklı frekans ve prob teknikleri ile yapılan incelemeler sonucunda, malzeme içindeki hasarların tespit edilebilirliği, büyüklüğü ve ilerlemesi değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, aramit esaslı kompozitlerin kullanım ömrünü ve güvenliğini artırmak için muayene süreçlerinin optimize edilmesine yönelik öneriler sunmaktadır..
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the damage detection and analysis of aramid-based composite materials using ultrasonic testing methods. Aramid fibers are widely used in the aerospace and defense industries due to their high strength and impact resistance. However, micro-cracks and internal damages in these materials may not be visible to the naked eye, which can negatively affect material performance. In this study, ultrasonic non-destructive testing (NDT) methods were employed to detect damages in aramid-based composites through a series of experiments. The detectability, size, and progression of internal damages were evaluated using different frequencies and probe techniques. The findings provide recommendations for optimizing inspection processes to enhance the service life and safety of aramid-based composites.