Bireylerde kendilik algısı ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şemaların aracı rolü
The mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between self-perception and emotional eating behaviors in individuals
  1. Tez No: 975006
  2. Yazar: NUR BANU ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE ELİF ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyumsuz şema, duygusal yeme, kendilik algısı, Early maladaptive schemas, emotional eating, self perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 18 yaş ve üzeri yetişkin bireylerde kendilik algısı ile duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şemaların aracı rolünün bulunduğu düşünülmektedir. Çalışmanın temel amacı, bireylerde kendilik algısı ve duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şemaların aracılık etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 260'ı kadın ve 97'si erkek olmak üzere toplam 357 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri internet aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada veriler Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 (YŞÖ- KF3), Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYÖ) ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği (SKÖ) ile elde edilmiştir. Toplanan veriler IBM SPSS 28.0 paket programı ve AMOS eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; kendilik algısı ile duygusal yeme davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Erken dönem uyumsuz şemalar ile kendilik algısı arasında anlamlı ilişkiler gözlemlenmiştir. Ayrıca, erken dönem uyumsuz şemaların, kendilik algısı ile duygusal yeme davranışları arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is assumed that early maladaptive schemas play a mediating role in the relationship between self-perception and emotional eating behaviors among adults aged 18 and above. The main purpose of the study is to examine the mediating effect of early maladaptive schemas on the relationship between self-perception and emotional eating behaviors. The sample of the research consists of a total of 357 adults, including 260 women and 97 men. The data were collected online. In the study, the Young Schema Questionnaire-Short Form 3 (YSQ-SF3), the Turkish Emotional Eating Scale (TEES), and the Social Comparison Scale (SCS) were used as data collection instruments. The collected data were analyzed using IBM SPSS 28.0 statistical software and the AMOS extension. According to the findings of the study, a statistically significant relationship was found between self-perception and emotional eating behaviors. Significant relationships were also observed between early maladaptive schemas and self-perception. Furthermore, it was determined that early maladaptive schemas significantly mediated the relationship between self-perception and emotional eating behaviors.