Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin öfke kontrol becerileri ve spora yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi(Ardahan ili örneği)
Examining the relationship between anger management and attitudes towards sports among faculty of sport sciences students (Ardahan province sample)
- Tez No: 975010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anger Management, Attitude Towards Sports, Sports Psychology, Stress Management Psychological Effects of Sports
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin öfke kontrol becerileri ile spora yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma evrenini, Ardahan Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören ile 350 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi gönüllü katılımcılardan seçilmiştir olup 130 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada tarama modeli kullanılmış, veriler ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre cinsiyet ile spora yönelik tutum arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Ancak cinsiyet ile öfke düzeyleri arasında anlamlı farklılık vardır ve erkek öğrencilerin öfke puanları daha yüksektir (p<0.05). Yaş değişkeni açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sınıf düzeyi ile spora yönelik tutum arasında anlamlı bir fark bulunmuş, üst sınıf öğrencilerinin tutumlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Anne-baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0.05). Aile gelir düzeyi ile spora yönelik tutum arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Spor geçmişi olan öğrencilerin öfke kontrol becerileri daha gelişmiştir (p<0.05). Haftalık spor yapma sıklığı ile spora yönelik tutum ve öfke arasında anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0.05). Genel bulgular, spora yönelik olumlu tutumun öfke kontrolünü desteklediğini göstermektedir. Çalışmada sporun bireylerin duygusal regülasyon süreçlerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur. Spor aktivitelerinin bireylerin öfke yönetimi becerilerini geliştirmesine katkı sağladığı ve spora yönelik tutumların bu süreci şekillendirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Gelecek araştırmalarda farklı demografik gruplar üzerinde benzer çalışmalar yapılması önerilmektedir. Anahtar Sözcükler Öfke Kontrolü, Spora Yönelik Tutum, Spor Psikolojisi, Stres Yönetimi, Sporun Psikolojik Etkileri
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between anger management skills and attitudes towards sports of students at the Faculty of Sports Sciences. The study population consisted of 350 students studying at the Faculty of Sports Sciences in Ardahan. The study sample was selected from volunteer participants and was conducted with 130 students. The survey model was used in the study and data were collected through scales. The data obtained from the scales were analyzed using statistical methods. According to the findings of the study, no significant difference was found between gender and attitudes towards sports (p>0.05). However, there was a significant difference between gender and anger levels, and male students had higher anger scores (p<0.05). No significant difference was found in terms of the age variable (p>0.05). A significant difference was found between grade level and attitudes towards sports, with upper-class students having higher attitudes (p<0.05). No significant difference was observed in terms of parental education level (p>0.05). A significant difference was found between family income level and attitudes towards sports (p<0.05). Students with a sports background had more developed anger management skills (p<0.05). A significant difference was found between weekly sports frequency and attitudes toward sports and anger (p<0.05). Overall, the findings indicate that a positive attitude toward sports supports anger management. The study revealed that sports have a significant impact on individuals' emotional regulation processes. It was concluded that sports activities contribute to the development of anger management skills in individuals, and that attitudes toward sports shape this process. Similar studies are recommended for future research with different demographic groups.