Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sosyal medya tutumlarının öfke düzeylerine etkisi
The effect of social media attitudes on the anger levels of the students of the faculty of sport sciences
- Tez No: 627676
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, öfke ve sosyal medya tutumu, Anger and social media attitude, sports
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin sosyal medya tutumlarının öfke düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmamıza Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan 18-30 yaş arası 286 gönüllü öğrenci olarak katılmıştır. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilen, 9 sorudan oluşan demografik bilgi, Sürekli Öfke–Öfke İfade Tarz Ölçeği, Sosyal Medya Tutum Ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Cinsiyet ile öfke ifade tarzlarının karşılaştırılmasına baktığımızda tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sigara kullanımı ile öfke ifade tarzlarının karşılaştırılmasında öfke kontrolü alt boyutunda anlamlı farklılık görülmezken (p>0,05), diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık görülmüştür (p0,05). Alkol kullanımı ile öfke ifade tarzlarının karşılaştırılmasında öfke ifade tarzlarının karşılaştırılmasında öfke kontrol, öfke içe vurum, öfke dışa vurum ve sürekli öfke alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu hesaplanmıştır (p0,05). Sonuç: Sosyal medya tutumu ile öfke ifade tarzları arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sosyal medyanın bir rahatlama ve kendini ifade etme yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of social media attitudes of students of sports sciences on anger levels. Material and Method: 286 volunteer students between 18-30 years of age were enrolled in the study. Demographic information which consisted of 9 questions, Continuous Anger-Anger Expression Style Scale, Social Media Attitude Scales, , were applied to the participants. Results: No significant difference was found in all sub-dimensions when we compared gender and anger expression styles (p> 0.05). There was no significant difference in the anger control subscale (p> 0,05), but there was a significant difference in the other sub-dimensions (p 0.05). There was a significant difference in anger control, anger-in, anger-out and trait anger sub-dimensions when comparing alcohol use and anger expression styles (p 0.05). Conclusion: There was no relationship between social media attitude and anger expression styles. Social media is thought to be used as a place of relaxation and self-expression.