Ulusların karşılaştırmalı kuramsal atlası: Ernest Gellner ve Anthony D. Smith
Comparative theoretical atlas of nations: Ernest Gellner and Anthony D. Smith
- Tez No: 975044
- Danışmanlar: PROF. DR. ENES KABAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyaset sosyolojisi, Political sociology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
İnsanların herhangi bir ana ya da toprağa aidiyet hissetme ediminin nereden kaynaklandığı, her dönem merak uyandıran bir konu olmuştur. Bu merakın peşinden giden pek çok düşünür, zamanla milliyetçilik literatürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. Ancak bireylerin veya toplulukların bu aidiyet edimini hangi düzlemde deneyimledikleri ve nasıl yorumladıkları, milliyetçilik çalışmalarında önemli yol ayrımlarını beraberinde getirir. Toplulukların“ben”hâlinden“biz”hâline geçiş süreci, özellikle belirli tarihsel kırılma anlarında ekonomi-politik düzeyde başat bir rol oynar. Bu bağlamda, ulus devletlerin ortaya çıkışıyla birlikte“uluslar nasıl oluşur?”ve“bu ulusları bir arada tutan harç nedir?”gibi sorular, sosyal bilimlerin merkezî meselelerinden biri haline gelmiştir. Ancak bu sorulara verilen yanıtlar, milliyetçilik kuramcıları arasında önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Ulusların oluşum nedenlerini tarihsel süreçler içinde analiz eden Anthony D. Smith ve Ernest Gellner, milliyetçilik literatürünün temel taşları arasında yer almaktadır. Her iki düşünür de milliyetçiliği açıklamak için farklı kavramsal çerçeveler geliştirmiş; ortaya koydukları tanımlar ve yönelttikleri sorular, ulus nosyonunu anlamamıza önemli katkılar sunmuştur. Ernest Gellner ve Anthony Smith, benzer bir toplumsal belleğe sahip iki düşünürdür. Bu benzerlik, milliyetçilik doktrini üzerindeki düşüncelerinin de benzer olacağı yanılgısını yaratır. Bu bir yanılgıdır çünkü her iki düşünür de ulusların oluşum süreçlerini farklı yapıtaşlarıyla açıklar.Bu çalışma, milliyetçilik doktrinlerinin ortaya çıkış dinamiklerinin ekonomi politiğini ortaya koyarken, bu tarihsel dönemeçlerde yaşanan farklılıkların nereden kaynaklandığına ışık tutacaktır. Smith ve Gellner'in çalışmalarında ulusların oluşum süreçlerinin nasıl açıklandığı ve hangi tarihsel serencamların bu süreçlere katkı sağladığı incelenecektir. Smith, Gellner ve çağdaşlarının ulusların nasıl oluştuğunu aydınlatmaya çalışan paradigmaları arasındaki açı farkı ortaya koyulacaktır.
Özet (Çeviri)
The question of where people's sense of belonging to a particular nation or land comes from has been a subject of curiosity throughout history. Many thinkers who have explored this curiosity have contributed to the development of nationalism literature over time. However, the extent to which individuals or communities experience this sense of belonging and how they interpret it has been an important turning point in nationalism studies. The process of communities transitioning from 'I' to“we”plays a dominant role at the economic and political levels, especially at certain historical turning points. In this context, with the emergence of nation states, questions such as 'how do nations form?' and 'what is the glue that holds these nations together?' have become central topics in the social sciences. However, the answers to these questions vary significantly among nationalism theorists. Anthony D. Smith and Ernest Gellner, who analysed the reasons for the formation of nations within historical processes, are among the cornerstones of nationalism literature. Both thinkers have developed different conceptual frameworks to explain nationalism; the definitions they have put forward and the questions they have asked have made important contributions to our understanding of the concept of nation. Ernest Gellner and Anthony Smith are two thinkers who share a similar social memory. This similarity leads to the misconception that their thoughts on the doctrine of nationalism are also similar. This is a misconception, because both thinkers explain the formation processes of nations with different building blocks. Both thinkers share the same form of oppression and the same identity; however, the reasons behind the different paradigms they put forward will be examined in this study. This study will shed light on the economic politics behind the emergence of nationalist doctrines and the origins of the differences experienced at these historical turning points. It will examine how Smith and Gellner explain the formation processes of nations in their works and which historical events contributed to these processes. The differences between the paradigms of Smith, Gellner, and their contemporaries, who sought to shed light on how nations are formed, will be highlighted.