Öğretmenlerin spor farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of teachers' sport awareness levels
  1. Tez No: 975118
  2. Yazar: FATMA ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, Toplumsal farkındalık, Branch teachers, Social awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tunceli ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerin spor farkındalık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında Tunceli ili Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışan 1020 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiş 305 öğretmen oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, 6 soruluk kişisel bilgi formu, ve 'Spor Farkındalık Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde lisanslı SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel analize başlamadan önce verilerin normallik dağılımları incelenmiş ve verilerin normallik varsayımını sağladığı görülmüştür. Bu nedenle kişisel bilgi formunda yer alan ikili değişkenlerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla değişkenlerin analizinde Tek yönlü varyans analizi(ANOVA) kullanılmıştır. Gruplar arasında ki farkların belirlenmesinde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak esas alınmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk sayısı ve spora ilgi düzeyleri ile spor farkındalık düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir. Katılımcıların ölçekten aldıkları ortalama puanlar incelendiğinde, erkeklerin kadınlara göre daha fazla spor farkındalık düzeylerine sahip olduğu görülmekle birlikte yaş olarak en genç olan grubun ve yaşı en büyük olanların, en az mesleki deneyime sahip olanların, bekar veya çocuk sahibi olmayanların ve spora karşı ilgilerinin hem izleyici hem katılımcı olanların daha fazla spor farkındalık düzeylerine sahip olduğu görülmektedir. Sonuç olarak katılımcıların ölçekten aldıkları ortalama puanlar (x=109,08) incelendiğinde, öğretmenlerin spor farkındalık seviyelerinin 'farkında' olduğu söylenebilir. Bu bağlamda öğretmenlerin spor farkındalık düzeylerinin korunması ve meslek hayatına yeni gelecek öğretmenlerinde bu konuda gelişmesi için gerekli koruyucu ve geliştirici önlemlerin alınması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the sports awareness levels of teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education in Tunceli province. It consists of 1020 teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education in Tunceli province in the 2024-2025 academic year. The sample of the study consisted of 305 teachers selected by random sampling method. A 6-question personal information form and 'Sports Awareness Scale' were used as data collection tools. Licensed SPSS 26 package program was used to analyze the data obtained. Before starting the statistical analysis, normality distributions of the data were examined and it was seen that the data met the normality assumption. For this reason, independent sample t-test was used in the analysis of binary variables in the personal information form, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used in the analysis of more than two variables. The significance level was based on p<0.05 in determining the differences between the groups. When the findings obtained are examined, it is seen that there is a statistically significant difference between the participants' gender, age, marital status, number of children and interest levels in sports and their sports awareness levels. When the average scores of the participants from the scale are examined, it is seen that males have higher levels of sports awareness than females, but the youngest age group and those with the oldest age, those with the least professional experience, those who are single or do not have children, and those who are both spectators and participants in sports have higher levels of sports awareness. As a result, when the average scores (x=109,08) of the participants from the scale are examined, it can be said that the teachers are 'aware' of their sports awareness levels. In this context, it can be said that necessary protective and developmental measures should be taken to protect the sports awareness levels of teachers and to develop new teachers in this regard.