Subakut inme hastalarında sanal gerçeklik tabanlı müzik terapisinin motor ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of virtual reality-based music therapy on motor and cognitive functions in subacute stroke patients
- Tez No: 975119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜR ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Neurology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: 3D sanal dünyalar, Neurobilişsel işlevler, 3D virtual worlds, Neurocognitive functions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, subakut dönem inme hastalarında sürükleyici sanal gerçeklik tabanlı müzik terapisinin (VR-MT) kognitif ve motor fonksiyonlar üzerindeki etkilerini incelemektir. 50–75 yaş aralığındaki toplam 36 inme hastası VR-MT ve konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon (KFTR) olmak üzere iki gruba randomize edilmiştir. VR-MT grubuna altı hafta boyunca haftada iki gün, 30 dakikalık VR-MT uygulanırken; her iki gruba da haftada beş gün 60 dakikalık KFTR programı verilmiştir. Altı kişinin çalışma dışı kalmasıyla analizler her grupta 15'er kişiyle yapılmıştır. Kognitif fonksiyonlar Montreal Kognitif Değerlendirme Ölçeği (MoCA), Sayı Dizisi Testi (DST), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET) ve Benton Görsel Bellek Testi (BGBT); motor fonksiyonlar Fugl Meyer Değerlendirme Ölçeği- Üst Ekstremite (FMDÖ-ÜE), Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Brunnstrom Motor Evreleme (BME); yaşam kalitesi İnme Etki Ölçeği (İEÖ) ile değerlendirilmiştir. Yan etkileri belirlemek amacıyla VR-MT grubuna Sanal Gerçeklik Rahatsızlığı Anketi uygulanmıştır. Altı haftalık müdahale sonunda her iki grupta da kognitif ve motor fonksiyonlarda iyileşmeler gözlenmiştir. Ancak VR-MT grubunda elde edilen etki büyüklükleri, KFTR grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Özellikle MoCA (p < 0,001), WKET perseveratif hata sayısı (p = 0,03), BGBT (p = 0,04), BME Alt Ekstremite (p = 0,01) ve İEÖ toplam puanı (p = 0,001) açısından VR-MT'si KFTR'a göre istatistiksel olarak daha anlamlıdır. Sonuç olarak VR-MT, inme rehabilitasyonunda kognitif ve motor kazanımları destekleyen etkili bir yaklaşımdır. Sanal gerçekliğin çok bileşenli, etkileşimli ve ritmik yapısı, nöroplastisiteyi destekleyerek rehabilitasyon sürecine anlamlı katkılar sunabilir. Ancak uzun dönem etkilerini ve farklı hasta profillerinde uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of immersive virtual reality–based music therapy (VR-MT) on cognitive and motor functions in subacute stroke patients. A total of 36 patients aged 50–75 years were randomized into two groups VR-MT and conventional physiotherapy and rehabilitation (CPR). The VR-MT group received 30-minute VR-MT sessions twice a week for six weeks, while both groups participated in a 60-minute CPR program five days a week. After six participants dropped out, analyses were conducted with 15 patients per group. Cognitive functions were assessed using the Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Digit Span Test (DST), Wisconsin Card Sorting Test (WCST), and Benton Visual Retention Test (BVRT). Motor functions were evaluated with the Fugl-Meyer Assessment–Upper Extremity (FMA-UE), Berg Balance Scale (BBS) and Brunnstrom Motor Staging (BMS). Quality of life was measured with the Stroke Impact Scale (SIS). The Virtual Reality Sickness Questionnaire was applied to the VR-MT group to identify side effects. After six weeks, both groups showed improvements in cognitive and motor outcomes. However, effect sizes were higher in the VR-MT group. Significant between-group differences were observed in MoCA (p < 0,001), WCST perseverative errors (p = 0,03), BVRT (p = 0,04), BMS-lower extremity (p = 0,01), and SIS total score (p = 0,001). VR-MT appears to be an effective approach to enhance post-stroke cognitive and motor recovery. Its multisensory, interactive, and rhythmic components may support neuroplasticity. Further studies are needed to examine long-term effects and broader applicability.