Uçucu yağların ve antibiyotikler ile kombinasyonlarının oral skuamöz kanser üzerindeki antikanser aktiviteleri ve transkriptomik değişimleri
Anticancer activities and transcriptomic changes of various essential oils and their combinations with antibiotics on oral squamous cancer
  1. Tez No: 975120
  2. Yazar: BAHAR GEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KUL KÖPRÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Moleküler Tıp, Oncology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotikler, Antikanser, Esansiyel yağlar, RNA dizileme, Antibiotics, Anticancer, RNA sequencing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı uçucu yağların ve antibiyotiklerin oral skuamöz hücreli karsinom üzerinde antikanser etkilerinin araştırılması ve transkriptom profillerinin oluşturularak tedavi sonrası etkilenen genlerin ve ilişkili yolakların tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada UPCI-SCC-131 ve HGF hücreleri üzerinde kekik, karanfil, kantaron ve lavanta uçucu yağlarının ve gentamisin, klindamisin, sefotaksim, ampisilin ve metronidazol antibiyotiklerinin tek başına ve kombinasyon halinde anti-proliferatif ve sitotoksik aktivitesi xCELLigence RTCA MP cihazında analiz edilmiştir. Apoptoz ve nekroz oranları Annexin V-FITC kullanılarak akış sitometrisi ile hesaplanmış, Bax ve Bcl-2 seviyeleri RT-qPCR ile ölçülmüştür. Transkriptom profili için mRNA kütüphaneleri oluşturulmuş ve kütüphaneler NovaSeq 6000 ile dizilenmiş, biyoinformatik analizler Qiagen CLC Genomics Workbench kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmanın sonucunda karanfil uçucu yağı ve metronidazol tek başına ve kombinasyon halinde daha fazla anti-proliferatif ve apoptotik etki göstermiştir. Transkriptom analizlerinde MAPK, TNF, PI3K/Akt gibi sinyal yolaklarında, sitokin etkileşimlerinde ve viral yanıtlarında rol alan genlerin ifadelerinin değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç: Karanfil uçucu yağının ve metronidazolün anti-proliferatif ve apoptotik etkisi tespit edilmiş tedavinin terapötik etkisinin karsinogenez sürecinin ve değişen gen ifadelerinin bağlantılı olduğu sinyal yolaklarını baskılanması ile ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the anticancer effects of essential oils and antibiotics on oral squamous cell carcinoma and to identify the genes and related pathways affected after treatment by generating transcriptome profiles. Materials and Methods: In this study, the antiproliferative and cytotoxic activities of thyme, clove, St. John's wort, and lavender essential oils, and the antibiotics gentamicin, clindamycin, cefotaxime, ampicillin, and metronidazole, alone and in combination, were analyzed on UPCI-SCC-131 and HGF cells using the xCELLigence RTCA MP instrument. Apoptosis and necrosis rates were calculated by flow cytometry using Annexin V-FITC, and Bax and Bcl-2 levels were measured by RT-qPCR. For transcriptome profiling, mRNA libraries were generated and sequenced using NovaSeq 6000. Bioinformatics analyses were performed using Qiagen CLC Genomics Workbench. Results: This study concluded that clove essential oil and metronidazole, alone or in combination, exhibited greater antiproliferative and apoptotic effects. Transcriptome analyses revealed altered expressions of genes involved in signaling pathways such as MAPK, TNF and PI3K/Akt, cytokine interactions, and viral responses. Conclusion: Anti-proliferative and apoptotic effects of clove essential oil and metronidazole have been detected, and the therapeutic effect of the treatment has been observed to occur by suppressing the signaling pathways that are linked to the carcinogenesis process and altered gene expressions.