Reformer pilates egzersizi: Kadınların beden imajı ve beden beğenme düzeylerinin incelenmesi
Reformer pilates exercise: An investigation of women's body image and body liking levels
  1. Tez No: 975123
  2. Yazar: KARDELEN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Reformer Pilates, Beden İmajı, Bedeni Beğenme, Egzersiz, Reformer Pilates, Body Image, Body Appreciation, Exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, reformer pilates uygulayan kadınların beden imajı ve benlik saygısı düzeyleri ve arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 yılı Elazığ il merkezinde bulunan 19 özel merkezde reformer pilates egzersizi yapan 700 kadın bireyden oluşurken örneklemi kolayda örneklem yöntemi ile belirlenmiş olup çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 450 kadın bireylerden oluşmaktadır. Çalışmanın verilerini toplamak için kişisel bilgi formu (yaş, medeni durum, meslek, eğitim durumu, ekonomik gelir, reformer pilates egzersizi yapma sıklığı, egzersiz yapmaya başlama süresi), beden imajı ölçeği ve bedeni beğenme ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada model olarak, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Çalışmada sonuç olarak: reformer pilates egzersizinin kadınların beden beğenisi ve beden imajını olumlu etkilediği, beden beğenisi arttıkça beden imajının daha olumlu hale geldiği, yaş, medeni durum, eğitim, meslek ve gelir düzeyi gibi faktörlerin bu algıyı şekillendirebileceği görülmüştür. Düzenli egzersizin olumlu beden algısını desteklediği, ancak yüksek sıklığın her zaman bu etkiyi artırmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the body image and self-esteem levels of women who practice reformer pilates and the relationship between them. The population of the research consists of 700 female individuals doing reformer pilates exercises in 19 private centers in Elazığ city center in 2023-2024, while the sample was determined by the convenience sampling method and consists of 450 female individuals who voluntarily participated in the study. Personal information form (age, marital status, profession, educational status, economic income, frequency of reformer pilates exercise, time to start exercising), body image scale and body liking scale were used to collect the data of the study. The relational screening model was used as a model in the study. SPSS 25.0 program was used to analyze the obtained data. As a result of the study, it was observed that reformer pilates exercise positively affects women's body appreciation and body image, as body appreciation increases, body image becomes more positive, and factors such as age, marital status, education, profession and income level can shape this perception. It has been determined that regular exercise supports positive body perception, but high frequency does not always increase this effect.