Çok katmanlı pazarlama modelinde sürdürülebilir iş büyümesine etki eden faktörlerin incelenmesi
An examination of the factors affecting sustainable business growth in multi-level marketing model
- Tez No: 975129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ORALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çok Katmanlı Pazarlama, Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme, Stratejik Çeviklik, Liderlik, İş Büyümesi, Multi-Level Marketing, Sustainability, Digitalization, Strategic Agility, Leadership, Business Growth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Multi-Level Marketing (MLM) modeli uygulayan işletmelerin sürdürülebilir iş büyümesine (SİB) etki eden temel faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada; Partner Gelişim Yönelimi (PGY), Dijital Benimseme Yetkinliği (DBY), Çevresel Trendler (CT) ve Stratejik Çeviklik (SC) faktörlerinin SİB üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmanın yöntemi nicel olup, veriler anket tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, kurulan yapısal modelin genel uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermiştir. Hipotez testlerinde PGY, DBY, CT ve SC değişkenlerinin SİB üzerinde doğrudan veya dolaylı etkiler yarattığı belirlenmiştir. Bu bulgu, özellikle dijitalleşme, çevresel eğilimler ve stratejik esneklik unsurlarının MLM işletmelerinde sürdürülebilir büyüme için kritik rol oynadığını ortaya koymaktadır. Çalışma, MLM modeli uygulayan işletmelerin sürdürülebilirlik perspektifinden büyümeyi etkileyen faktörleri değerlendirmesi ve sektörel gelişmelere katkı sunması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
this study aims to examine the key factors influencing sustainable business growth (SİB) in companies that implement the Multi-Level Marketing (MLM) model. The research evaluates the direct and indirect effects of Partner Development Orientation (PGY), Digital Adoption Capability (DBY), Environmental Trends (CT), and Strategic Agility (SC) on SİB. The study employs a quantitative research design, and the data were collected through a survey. The obtained data were analyzed using the Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) method. The results indicate that the overall goodness-of-fit values of the structural model are within acceptable limits. Hypothesis testing revealed that PGY, DBY, CT, and SC variables exert both direct and indirect effects on SİB. These findings highlight that digitalization, environmental dynamics, and strategic flexibility play a critical role in ensuring sustainable growth in MLM enterprises. The study is significant as it evaluates the factors affecting growth from a sustainability perspective and provides contributions to sectoral development for companies adopting the MLM model.