0-2 yaş bebeklere sahip annelerin doğum sonrası bağlanma düzeylerinin bebeklerde adaptif davranış becerilerine etkisinin incelenmesi
An investigation into the effect of postpartum maternal attachment levels on adaptive behavior skills in infants aged 0–2 years
  1. Tez No: 975128
  2. Yazar: HAVVA BÜŞRA İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Anne bebek bağı, adaptif davranış, doğum sonrası bağlanma, Mother-infant bonding, adaptive behavior, postpartum bonding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 0-2 yaş aralığında bebeği olan annelerin bebekleriyle kurduğu bağın, bebeklerin adaptif davranış becerileri üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, 0-2 yaş arasında bebeği bulunan 40 anneyle gerçekleştirilmiştir. Veriler; Sosyodemografik Bilgi Formu, 0-2 Yaş Pediatrik Adaptif Davranış Anket Formu ve Anne-Bebek Temas Engelleri Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, annelerin doğum sonrası dönemde geliştirdiği bağlanma düzeylerinin, bebeklerin adaptif davranış becerileri üzerindeki etkisini belirlemek ve bu ilişkinin muhtemel yönlerini ortaya koymaktır. Elde edilen bulgular, erken dönemde kurulan anne-bebek bağının, bebeklerin adaptif davranış gelişimindeki rolünü anlamaya katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, bağlanmayı destekleyici müdahale ve eğitim programlarının geliştirilmesine rehberlik edilebileceği öngörülmektedir. Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, anne-bebek bağlanma düzeyi ile bebeklerin adaptif davranışları arasında anlamlı korelasyonlar olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, anne-bebek bağlanma düzeyinin özellikle iletişim, sosyal beceriler, motor gelişim ve çevresel güvenlik gibi adaptif davranış alanlarıyla istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur (p<0.05). İletişim becerilerinin diğer adaptif alanlarla yüksek düzeyde korelasyon göstermesi, erken dönem bağlanmanın iletişim gelişimi üzerindeki belirleyici rolünü desteklemektedir. Sosyal beceriler ile motor ve güvenlik becerileri arasındaki pozitif ilişkiler, sosyal gelişimin çok boyutlu yapısını ortaya koyarken, bağlanmanın çevreye uyum ve fiziksel yeterlilik ile olan etkileşimini de gözler önüne sermektedir. Öte yandan, motor beceriler ile oyun becerileri arasındaki korelasyonun düşük olması, oyun davranışlarının yalnızca fiziksel yeterlilikle açıklanamayacağını, bilişsel ve duygusal bileşenlerin de etkili olduğunu düşündürmektedir. Doğum sonrası dönemde anne-bebek temasının engellenmesi, adaptif davranış alanlarında özellikle iletişim ve motor beceriler üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Ayrıca, annenin psikososyal zorluklarının sosyal ve motor becerilerle negatif ilişkili olduğu, buna karşın aşırı koruyucu tutumların güvenlik becerilerini artırabileceği bulgulanmıştır. Tüm bu veriler, anne-bebek bağının, bebeklerin adaptif gelişimi üzerinde çok yönlü ve belirleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymakta; erken müdahale programlarının, bağlanmayı destekleyici uygulamaların ve ebeveyn rehberliğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the influence of mother-infant bonding on adaptive behavior skills in infants aged 0–2 years. The research was conducted with 40 mothers who had infants within this age range. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Pediatric Adaptive Behavior Survey Form for 0–2 Years, and the Mother-Infant Contact Barriers Scale. The primary aim of the study is to determine how maternal bonding levels developed in the postpartum period affect infants' adaptive behaviors and to identify the possible dimensions of this relationship. The findings contribute to a better understanding of the role of early mother-infant bonding in the development of adaptive behavior in infants. In line with these findings, it is anticipated that the results will inform the design of intervention and education programs that support bonding. Statistical analyses were performed using SPSS software. The results revealed significant correlations between the level of mother-infant bonding and infants' adaptive behaviors. Specifically, maternal bonding was found to be significantly associated with key adaptive domains such as communication, social skills, motor development, and environmental safety. The strong correlations between communication skills and other adaptive domains emphasize the central role of early bonding in supporting communication development. Moreover, the positive relationships observed between social skills, motor abilities, and safety behaviors highlight the multidimensional nature of social development and the impact of bonding on environmental adaptation and physical competence. In contrast, the weak correlation between motor and play skills suggests that play behavior is shaped not only by motor ability but also by cognitive and emotional processes. Disruptions in mother-infant physical contact after birth were found to have a negative effect, particularly on communication and motor development. Additionally, maternal psychosocial difficulties were negatively associated with infants' social and motor skills, while overprotective maternal attitudes were positively associated with safety behaviors. These results underscore the complex and critical role of mother-infant bonding in early adaptive development and highlight the importance of early interventions, parenting support, and professional guidance in enhancing parent-child relationships.