Poliokzometalat ve grafen nano tabaka ile modifiye elektrotlar kullanılarak epinefrin tayini
Determination of epinephrine using modified electrodes with polyoxomethalate and graphene nano plate
- Tez No: 975147
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA KOYUNCU ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Epinefrin, Epinephrine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, grafen nano tabaka ve poliokzometalat kompozitine dayanan bir camsı karbon elektrot hazırlanması sonucu Epinefrin (EP) molekülünün tayini için bir platform geliştirilmiştir. GNP-POM modifiye elektrodun yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemi ile karakterize edildi. GCE/GNP-POM elektrodunun elektrokimyasal cevabı dönüşümlü voltametri (CV) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) kullanılarak karakterize edilmiştir. Tez çalışmasında moleküllerin elektrokimyasal tayini diferansiyel puls voltametri (DPV) tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tayin işleminde EP için doğrusal çalışma aralığı 10–7–10–4 mol L–1 olarak belirlenmiştir. Ayrıca EP molekülü için gözlenebilme sınırı 10–7 mol L–1 olarak hesaplanmıştır. Hazırlanan sensörün uygulanabilirliği, epinefrin için sentetik serum örnekleri ile test edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a platform for the determination of Epinephrine (EP) molecule was developed by preparing a glassy carbon electrode based on graphene nano plate and polyoxometalate composite. The surface morphologies of the GNP-POM modified electrode were characterized by scanning electron microscopy (SEM). The electrochemical response of the GCE/GNP-POM electrode was characterized using cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). In the thesis study, the electrochemical determination of the molecules was carried out using the differential pulse voltammetry (DPV) technique. In the determination process, the linear working range for EP was determined as 10–7–10–4 mol L–1. In addition, the detection limit for the EP molecule was calculated as 10–7 mol L–1. The applicability of the prepared sensor was tested with synthetic serum samples for epinephrine.