Öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarının incelenmesi: Sincan ilçesi örneği
Examining teachers' attitudes towards refugee students: The example of Sincan district
  1. Tez No: 975148
  2. Yazar: RAHMİ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE ALGÜN DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci öğrenci, İlköğretim, Öğretmen, Göç, Tutum, Refugee student, Primary education, Teacher, Migration, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; ilköğretim kademesinde görev yapan öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarını incelemektir. Çalışmaya 329 kadın, 71 erkek toplam 400 öğretmen katılmıştır. Bu araştırmada kullanılan anket formu iki kısımdan oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümünde, araştırmacı tarafından hazırlanan ve öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarında etkili olduğu düşünülen bazı demografik ve mesleki özelliklerin tespit edilmesine yönelik sorulara yer verilmiştir. Anketin ikinci kısmında, öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla Sağlam ve Kanbur (2017) tarafından geliştirilen“Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Verilerin analiz sürecinde, bağımlı değişkenin ölçüm düzeyi ile bağımsız değişkenin grup sayısı göz önünde bulundurulmuştur. İki bağımsız grup arasındaki farkları incelemek için Mann Whitney-U testi, ikiden fazla grup için ise Kruskal Wallis H testi tercih edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 21 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiş, test sonuçlarının değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi p<.05 olarak kabul edilmiştir. Bu araştırma sonucunda, öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarının, sınıfta mülteci öğrencisi bulunma durumuna göre ve okutulan sınıfa göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the attitudes of primary school teachers towards refugee students. 329 female and 71 male total of 400 teachers participated in the study. The questionnaire form used in this study consists of two parts. The first part of the questionnaire form includes questions prepared by the researcher to determine some demographic and professional characteristics that are thought to be effective in teachers' attitudes towards refugee students. In the second part of the questionnaire, the“Refugee Student Attitude Scale”developed by Sağlam and Kanbur (2017) was used to determine teachers' attitudes towards refugee students. In the analysis of the obtained data, the measurement level of the dependent variable and the levels of the independent variable were taken into account. The Mann Whitney-U test was used to compare two independent groups, and the Kruskall Wallis H test was used to compare more than two groups. Statistical analyses were performed using the SPSS 21 package program, and the significance level was accepted as p<.05 in the evaluation of test statistics. As a result of this research, it was determined that teachers' attitudes towards refugee students were positive. It was determined that teachers' attitudes towards refugee students differed according to the presence of refugee students in the classroom and the class they were taught in.