Ambulans çağrılarının optimizasyonu: İstanbul ili Anadolu yakası örneği
Optimization of ambulance calls: A case study of Anatolian side of Istanbul
  1. Tez No: 975171
  2. Yazar: REYHAN ÖZTÜRK ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: 112 Acil Çağrı Merkezi, Birinci basamak sağlık hizmetleri, 112 Emergency Call Center, Primary health care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 112 acil çağrı merkezi'ne 2012-2013 yılları arasında yapılan acil çağrıları incelemek; çağrı nedenlerine göre sınıflandırılarak, acil yardıma ihtiyaç duymayan çağrıların tespitini yapmak ve bu doğrultuda 112 acil sağlık hizmetlerinin gereksiz kullanımını önlemeye yönelik bilimsel temelli öneriler sunmaktır. . Acil yardıma ihtiyacı olan bireylerin en hızlı ve en kaliteli şekilde hizmete ulaşmasını sağlamaktır. 112 acil sağlık ekipleri 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Bu hizmetin kesintiye uğraması ya da meşgul edilmesi; kurumsal maliyetleri arttırmakta, çalışan verimliliğini azaltmakta ve kurum itibarını zedeleyebilmektedir. Bu bağlamda çalışma, söz konusu olumsuzlukların analiz edilmesine katkı sunarak, gelecekte yapılacak çalışmalara ve sahadaki uygulayıcılara yol gösterici olmayı hedeflemektedir. İstanbul ili Anadolu yakasında 2012-2013 yılları arasında 112 acil yardım ambulansları tarafından karşılanan toplam vaka sayısı 702.714'tür. Bu çağrıların 192.494' ü acil yardım gerektirmeyen, olay yerinde acil müdahale ihtiyacı bulunmayan vakalardır. Araştırma verileri, Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS) üzerinden elde edilen verilerde demografik bilgiler, Çağrı nedenleri, vaka sonucu ve triyaj kodları incelenmiştir. Araştırmada uygulanan negatif binom regresyon modeli ile“Acil yardım ihtiyacı olmayan (toplam gereksiz vaka sayısı)”nın açıklanmasında demografik verileri değerlendirmek amacıyla oluşturulmuştur. Modelin uyum ölçütleri incelendiğinde, negatif binom model ile anlamlı (p < 0.05) olduğu gözlenmektedir. İkinci modelde ise toplam gereksiz vaka sayısının, çağrı türlerine göre dağılımı incelenmiş; bağımsız değişkenler olarak intihar, iş kazası, medikal vakalar, trafik kazası, yangın ve yaralanma vakaları modele dahil edilmiştir. Bu modelin de yüksek uyum sağladığı görülmüştür. Elde edilen veriler, 112 acil sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli kullanımı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmasına katkı sağlamakta; öncelik verilmesi gereken çağrı türlerinin belirlenmesi açısından da önemli tespitler sunmaktadır. .
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the emergency calls made to the 112 emergency call center between 2012-2013; to classify the calls according to the reasons for the call, to identify the calls that do not require emergency assistance, and to present scientifically based suggestions to prevent unnecessary use of 112 emergency health services. . To ensure that individuals in need of emergency assistance reach the fastest and highest quality service. 112 emergency health teams provide uninterrupted service 24/7. Interruption or occupation of this service increases institutional costs, reduces employee productivity, and can damage the institutional reputation. In this context, the study aims to contribute to the analysis of these negativities and to guide future studies and practitioners in the field. The total number of cases responded to by 112 emergency ambulances in the Anatolian side of Istanbul between 2012-2013 is 702,714. Of these calls, 192,494 are cases that do not require emergency assistance and do not require emergency intervention at the scene. The research data, demographic information, call reasons, case results and triage codes were examined in the data obtained from the Emergency Health Automation System (ASOS). The negative binomial regression model applied in the research was created to evaluate demographic data in explaining“No need for emergency assistance (total number of unnecessary cases)”. When the model's fit criteria are examined, it is observed that it is significant (p < 0.05) with the negative binomial model. In the second model, the distribution of the total number of unnecessary cases according to call types was examined; suicide, work accident, medical cases, traffic accident, fire and injury cases were included in the model as independent variables. It was observed that this model also provided high fit. The obtained data contributes to creating social awareness on the effective and efficient use of 112 emergency health services; it also provides important findings in terms of determining the call types that should be prioritized. .