İnsan kaynakları gözünden yapay zekâ kavramı: Nitel bir araştırma
The concept of artificial intelligence from the human resources perspective: A qualitative study
  1. Tez No: 975187
  2. Yazar: BEYZA SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVER YILDIZ BAĞDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, İnsan kaynakları yönetimi, Dijital dönüşüm, Nitel araştırma, İnsan kaynakları profesyonelleri, Artificial intelligence, Human resources management, Digital transformation, Qualitative research, Human resources professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi perspektifinden yapay zekâ uygulamalarının algılanma biçimlerini ve etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezde, yapay zekânın insan kaynakları işlevleri üzerindeki etkisi; işe alım, performans yönetimi, eğitim ve ücretlendirme başta olmak üzere çeşitli süreçler üzerinden incelenmiştir. Araştırma nitel bir yöntemle, insan kaynakları alanında görev yapan profesyonellerle gerçekleştirilen görüşmelere dayanmaktadır. Bulgular, yapay zekâ teknolojilerinin insan kaynakları süreçlerinde verimlilik, nesnellik ve hız sağladığını; ancak etik ve güvenlik açısından yeni riskler taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions and impacts of artificial intelligence applications from the perspective of human resources management. The research investigates the influence of artificial intelligence on key Human resources management functions such as recruitment, performance evaluation, training, and compensation. A qualitative research methodology was adopted, based on interviews conducted with professionals working in the human resources field. Findings indicate that artificial intelligence enhances efficiency, objectivity, and speed in Human resources management processes, while also introducing ethical and security concerns.