Tütün işçilerinde kadmiyum, kurşun düzeyleri ve esansiyel elementlere etkisi
Cadmium, lead levels in tobacco workers and their effects to esansial elements
- Tez No: 97520
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ÜNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eser element, tütün, sigara, kurşun, kadmiyum, bakır, çinko, magnezyum, kalsiyum, fosfor, GFAAS (Grafit Fırın Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi), FAAS (Alev Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi), Trace element, tobacco, smoking, lead, cadmium, copper, zinc, magnesium, calcium, phosphorous, GFAAS (Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrophotometer), FAAS (Flame Atomic Absorption Spectrophotometer)
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
IV ÖZET TÜTÜN İŞÇİLERİNDE KADMİYUM, KURŞUN DÜZEYLERİ VE ESANSİYEL ELEMENTLERE ETKİSİ BULBUL, Memduh Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı (Kimya) Tez Danışmanı: Prof. Dr. Perihan ÜNAK Mayıs 2000 Kadmiyum ve kurşun sanayide bir çok alanda kullanılan, insan sağlığı için tehlikeli sonuçlara neden olan hastalıkların etkeni olarak kabul edilen toksik elementlerdir. Bu toksik ağır metallerin kullanıldığı iş kollarında çalışan işçiler sürekli bu toksik etkilere maruz kalmaktadır. Bu elementlerin kullanıldığı işkolları ile ilgisi olmayan insanlar, yaşadıkları bölgenin sanayi bölgelerine uzaklığı ile ilgili olarak bu toksik etkilere çeşitli etkenlerle farklı düzeylerde maruz kalırlar. Bu etkenlerin bazıları yiyecek, su, hava ve sigaradır. Bu sanayi kollarında çalışan işçilerin ve o bölgelere yakın oturan insanların belli aralıklarla kanlarındaki toksik element ölçümleri yapılmalı ve izlemeye alınmalıdır. Bu tür çalışmalar işçi ve toplumun diğer bireylerinin sağlığının izlenmesi açısından son derece önemlidir. Tütün, yetiştirildiği toprağın ve sulandığı suyun özelliklerine bağlı olarak bu toksik elementleri çeşitli miktarlarda içerir. Tütün işleme fabrikasında çalışan işçiler ortamdaki yoğun tütün tozundan dolayı inhalasyon yoluyla vücutlarına önemli miktarlarda kadmiyum ve kurşunalırlar. Türk toplumunda sigara içiminin yüksek oranlarda olduğu düşünülürse sigara içen işçiler ayrıca duman yoluyla da kadmiyum ve kurşuna maruz kalırlar. Bu çalışmada İzmir-Çiğli-Sasalı köyünde bulunan Tekel işletmelerine bağlı tütün işleme fabrikasında çalışan 89 işçiden kan örnekleri alındı. Ayrıca bu sanayi ile ilgisi olmayan 36 kişiden kan alınarak kontrol grubu oluşturuldu. Alınan kan örneklerinde demir, bakır, çinko, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kadmiyum, kurşun düzeyleri incelendi. Cu, Zn, Mg, FAAS (Alev Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi) ile, Cd, Pb GFAAS ( Grafit Fırın Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi) ile, Ca ve P analizleri de kalorimetrik olarak otomatik analizör ile yapıldı. Elde edilen sonuçlar kullanılarak istatistiksel yöntemlerle işçi grubu ve kontrol grubu arasında karşılaştırılmalar yapıldı. Kadmiyum ve kurşunun demir, bakır, çinko, magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi esansiyel elementler ile korelasyonları incelendi. Toksik element sonuçları sigara içen ve sigara içmeyen bireyler arasında karşılaştırıldı. Tütün işçilerinde ve kontrol grubundaki, sigara içen bireylerde kan kadmiyum düzeyi, içmeyenlere oranla daha yüksek bulundu. Kadmiyum ile esansiyel elementler arasında yapılan korelasyonda kadmiyum-kalsiyum ilişkisi ters korelasyona rağmen, anlamlı bulunmadı. Tütün işçilerinde ve kontrol grubunda, sigara içen ve içmeyen bireyler arasında, kan kurşun düzeyinde farklılık gözlenmedi. Kurşun ile diğer esansiyel elementler arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. \ iVI
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CADMIUM, LEAD LEVELS IN TOBACCO WORKERS AND THEIR EFFECTS TO ESANSIAL ELEMENTS BÜLBÜL, Memduh Ph. D Thesis, Department of Nuclear Applications (Kimya) Supervisor: Prof. Dr. Perihan ÜNAK May 2000 Cadmium and lead are the toxic elements which are accepted as the reason of dangerous diseases and have been using largely in industry. Workers who are working in the establishments using these metals are being exposed by these toxic metals and have been affected by their toxicities. Peoples who have been living near to these establishments are being affected by these toxic elements acording to of their living place. Some of these effectiveness are food, water, air and smoking. Toxic elements levels in blood for workers and living near to industrial and mining facilities using these elements should be measured and these peoples should be examinated. This kind of studies are very important for the public health.VIII Tobacco contains several amounts of these elements according to the water and soil species of which is grown. Workers who work in tobacco processing establishments are being contaminated by cadmium and lead by inhalation of dusts. If it is considered that smoking ratio is high in Turkish population, additionally workers who have smoking habit have been exposed more cadmium and lead. In this study, blood samples were taken from 89 workers who works in the Tobacco Establishment of Tekel in Izmir-Çiğli-Sasalı. Besides control grub were formed from 36 persons whom blood samples were taken. Iron, copper, zinc, magnesium, calcium, phosphorous, cadmium, lead levels were examined in blood samples taken. Copper, zinc and magnesium were studied by FAAS (Flame Atomic Absorption Spectrometry), cadmium, lead were analyzed by GFAAS (Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry), iron, calcium and phosphorous were determined by calorimetrically. Obtained results for control and workers groups were compared statistically. Cadmium and lead results were correlated essential elements such as iron, copper, zinc, magnesium, calcium and phosphorous. Results of toxic elements were compared for smoking and nonsmoking subgroups. Blood of Cadmium levels for smoking persons were higher than nonsmoking persons for both groups. In the correlation between cadmium and essential elements, nonsignificant correlation was found between cadmium and calcium, although there was an inverse relation.IX A significant difference could not observed for lead in blood levels for both groups. Any correlation wasn't determined for essential elements.