Genç yetişkinlerin evlilik tutumlarının romantik ilişki eğilimleri ve hayaletleme-oyalama davranışları açısından incelenmesi
An examination of young adults' marriage attitudes in terms of romantic relationship tendencies and ghosting-breadcrumbing behaviors
- Tez No: 975214
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal ilişki, Genç yetişkinler, Psikolojik eğilimler, Yakın ilişkiler, Romantic relationship, Young adult, Psychological tendencies, Intimate relationship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Genç yetişkinlik dönemi, bireyler için romantik ilişkiler, yaşam hedefleri ve geleceğe yönelik kararlar açısından önemli bir geçiş sürecini işaret etmektedir. Bu dönemde kişiler arası ilişkilerde yaşanan deneyimler, bireyin uzun vadeli birlikteliklere ve evlilik kurumuna yönelik tutumlarının şekillenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle günümüzde giderek yaygınlaşan hayaletleme ve oyalama gibi kaçınmacı ilişki stratejileri ile bireylerin romantik ilişki eğilimlerinin evlilik tutumlarına etkisi önem kazanmaktadır. Bu çalışma, genç yetişkinlerin evliliğe ilişkin tutumları ile romantik ilişkilere yönelik eğilimleri ve hayaletleme-oyalama davranışları arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 19-40 yaş aralığında yer alan gönüllü 681 genç yetişkinden (520 kadın, 161 erkek) oluşmaktadır. Veri toplama amacıyla katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Çok Boyutlu İlişki Ölçeği (ÇBİÖ) ve İnönü Evlilik Tutum Ölçeği (İETÖ) çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Analizler sonucunda, katılımcıların evlilik tutumları, romantik ilişki eğilimleri ve hayaletleme/oyalama davranışlarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Evlilik tutumları, romantik ilişki eğilimleri ve hayaletleme-oyalama davranışlarıyla anlamlı ilişkiler göstermiştir. Bulgular, literatür çerçevesinde tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Young adulthood represents a significant transitional period for individuals in terms of romantic relationships, life goals, and future-oriented plans. Experiences in interpersonal relationships during this stage play a critical role in shaping long-term attitudes toward partnerships and the institution of marriage. In particular, the increasing prevalence of avoidant relational strategies, such as ghosting and breadcrumbing has heightened the importance of understanding their influence on marriage attitudes. This study aims to examine the relationship between young adults' attitudes toward marriage, their tendencies regarding romantic relationships, and the dynamics of ghosting and breadcrumbing. A relational survey model was employed to determine the relationships. The study sample comprised 681 voluntary young adults (520 women, 161 men) who completed the Demographic Information Form, the Multidimensional Relationship Questionnaire (MRQ), and the Inonu Marriage Attitude Scale (IMAS) online. The analyses indicated that marriage attitudes, romantic relationship tendencies, and ghosting/breadcrumbing behaviors significantly varied across certain demographic variables. Furthermore, marriage attitudes were significantly associated with both romantic relationship tendencies and ghosting/breadcrumbing behaviors. The findings were interpreted within the framework of the relevant literature, and several recommendations were presented.