Harnessıng solar and alternatıve energy to allevıate ıraq's energy crısıs: potentıal, challenges, and strategıes for sustaınable development
Irak'in enerji krizini hafifletmede güneş ve alternatif enerjinin kullanimi: potansiyel, zorluklar ve sürdürülebilir kalkinma stratejileri
  1. Tez No: 975227
  2. Yazar: JALAL SABAH NOORI NOORI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BÜTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Enerji, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif enerji, Fotovoltaik enerji, Güneş enerjisi, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Alternative energy, Photovoltaic energy, Solar energy, Renewable energy, Renewable energy resources
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Irak'ın kronik enerji krizinin çok boyutlu yapısını incelemekte ve güneş ile alternatif enerji kaynaklarının uygulanabilir bir çözüm olarak potansiyelini değerlendirmektedir. Sistematik bir literatür taraması ve tematik analiz temeline dayanan nitel bir yöntem kullanılarak, krizin tarihsel, siyasi ve altyapısal dinamikleri araştırılmıştır. Bulgular, Irak'ın dünya çapında önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olmasına rağmen, yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinin ciddi engellerle karşılaştığını ortaya koymaktadır. Eski ve yetersiz ulusal elektrik şebekesi, elverişsiz yatırım ortamı, politika istikrarsızlığı ve halk üzerinde büyük mali ve çevresel yük oluşturan yaygın gayriresmî jeneratör ekonomisi bu engellerin başlıcalarıdır. Çalışma, yalnızca merkezi ve devlet öncülüğündeki bir yaklaşımın yeterli olmadığını vurgulamaktadır. Bunun yerine, merkezi olmayan konut tipi güneş enerjisine stratejik bir yönelim önerilmektedir. Hükümetin, düşük faizli krediler sağlayarak hane halklarının güneş enerjisi sistemlerine erişimini kolaylaştırması tavsiye edilmektedir. Bu yaklaşım, enerjiye erişimi kısa vadede iyileştiren, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan ve ulusal altyapının kademeli olarak modernizasyonuna imkân tanıyan uygulanabilir ve ölçeklenebilir bir çözüm olarak değerlendirilmektedir. Böylece sürdürülebilir kalkınma ve enerji güvenliği için sağlam bir temel sağlanabilir
Özet (Çeviri)
This study investigates the multifaceted nature of Iraq's chronic energy crisis and evaluates the potential of solar and alternative energies as a viable solution. Employing a qualitative methodology based on a systematic literature review and thematic analysis, the research explores the historical, political, and infrastructural drivers of the crisis. Findings reveal that despite possessing world-class solar potential, Iraq's transition to renewable energy is severely impeded by a dilapidated national grid, a challenging investment climate, policy instability, and a pervasive informal generator economy that places significant financial and environmental burdens on the populace. The study concludes that a centralized, state-led approach alone is insufficient. Instead, it proposes a strategic pivot towards decentralized residential solar power. It is recommended that the government act as a financier, providing low-interest loans to make household solar systems affordable. This approach presents a practical, scalable strategy to immediately improve energy access, reduce reliance on fossil fuels, and allow for the phased modernization of national infrastructure, fostering sustainable development and energy security.