Çoklu zekâ uzamsal yetenek ve kişilik özelliklerinin üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetleri üzerindeki etkileri
The effects of multiple intelligences spatial ability and personality traits on university student's entrepreneurial intentions
  1. Tez No: 975254
  2. Yazar: VALIYAKHON SAIDVAKKOSOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİDE ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Uzamsal yetenek, Çoklu Zeka Kuramı, Five factor personality model, Spatial ability, Multiple Intelligence Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ostim Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, çoklu zekâ, uzamsal yetenek ve kişilik özelliklerinin üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetleri üzerindeki etkileri çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Araştırma yöntemi nicel olup, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Veriler kolayda örnekleme yöntemiyle 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören toplam 788 hazırlık ve lisans öğrencilerinden, hem yüz yüze hem de çevirimiçi olarak toplanmıştır. Ön incelemede rastgele işaretleme ve tutarsız yanıtlar tespit edilen 13 katılımcının verileri hariç tutularak 775 verilerin tanımlayı istatistikleri ve değişkenler arası ilişkilerin gücünü ve yönünü tespit etmek için SPSS, araştırma modeli için ise SmartPLS programları kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, çoklu zekâ, uzamsal yetenek ve kişilik özelliklerinin üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Bu üç değişken birlikte değerlendirildiğinde modelin üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetlerini (R^2= 0,538) yaklaşık %54 oranında açıkladığı tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin girişimcilik niyetlerini en güçlü biçimde yordayan değişkenin ise kişilik özellikleri (f^2= 0,258) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of multiple intelligences, spatial ability, and personality traits on university students' entrepreneurial intentions were examined through a multidimensional and holistic approach. The research employed a quantitative design, using a questionnaire as the data collection tool. Data were gathered via convenience sampling from a total of 788 preparatory and undergraduate students enrolled at state and foundation universities in Ankara during the 2024–2025 academic year, through both face-to-face and online modalities. Following a preliminary screening, the responses of 13 participants exhibiting random marking and inconsistent answers were excluded. Consequently, analyses were conducted on 775 valid cases: descriptive statistics and the strength and direction of inter-variable relationships were assessed using SPSS, while the research model was tested via structural equation modeling (SEM) using SmartPLS. The findings of the study indicate that multiple intelligences, spatial ability, and personality traits have statistically significant effects on university students' entrepreneurial intentions. When these three variables are considered together, the model was found to explain approximately 54% of the variance in university students' entrepreneurial intentions (R^2= 0,538). Among these predictors, personality traits emerged as the strongest determinant of entrepreneurial intentions (f^2= 0,258).