Yeşil finans, çevre politikaları ve ekonomik yapı: Bir sürdürülebilir çevre modeli ve tahmini
Green finance, environmental policies and economic structure: A sustainable environmental model and forecast
  1. Tez No: 975255
  2. Yazar: BURCU BAHÇECİ BAŞKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik karmaşıklık, Kirlilik hale hipotezleri, Kirlilik sığınakları hipotezi, Milli kültür, Sürdürülebilirlik, Temiz enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Çevresel Kuznets Eğrisi, Economic complexity, Pollution halo hypotheses, Pollution haven hypothesis, National culture, Sustainability, Clean energy, Renewable energy resources, Environmental Kuznets Curve
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 44 ülke ve 2014-2019 dönemi panel veri analizi kullanılarak çevresel sürdürülebilirliğin belirleyici faktörleri incelenmiştir. Ekolojik ayak izi ile ölçülen çevresel performansın sadece ekonomik büyüme, yabancı yatırımlar ve teknolojik gelişmenin sonucu olmadığı, kültürel değerler ve kurumsal kalitenin de farklı gelir grupları için kritik rol oynadığı gösterilmiştir. Çalışmanın temel katkısı olarak literatüre“teknoloji karmaşıklığı tuzağı”kavramı kazandırılmıştır. Bu kavramla, teknolojik gelişmişliğin otomatik olarak çevresel iyileşme getirmediği, karmaşık üretim süreçlerinin çevresel maliyetlerinin dikkate alınması gerektiği ortaya konmuştur. Ayrıca,“bağlamsal nedensellik”çerçevesi geliştirilmiş ve aynı politikaların farklı kültürel ve kurumsal ortamlarda farklı sonuçlar üretebileceği sistematik olarak modellenmiştir. Elde edilen bulgularda, kültürel moderasyon hipotezlerinin güçlü şekilde desteklendiği görülmüştür. Algılanan değerler ile uygulamadaki değerler arasındaki farkların çevresel sonuçları sistematik olarak etkilediği tespit edilmiştir. Çevresel düzenlemelerin uygulama kapasitesinin katılık düzeyinden daha kritik olduğu, yeşil finans etkilerinin gelir gruplarına göre farklılaştığı bulunmuştur. Sonuç olarak, çevresel sürdürülebilirliğin çok boyutlu bir süreç olduğu ve kültürel faktörlerin teknolojik ilerleme ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the determinant factors of environmental sustainability using panel data analysis covering 44 countries for the period 2014-2019. It is demonstrated that environmental performance, measured by ecological footprint, is not solely the result of economic growth, foreign investments and technological development, but that cultural values and institutional quality also play critical roles for different income groups. The main contribution of the study is the introduction of the concept of“technology complexity trap”to literature. Through this concept, it is revealed that technological sophistication does not automatically bring environmental improvement, and that the environmental costs of complex production processes need to be taken into account. Additionally, a“contextual causality”framework is developed, and it is systematically modeled that the same policies can produce different results in different cultural and institutional environments. The findings show that cultural moderation hypotheses are strongly supported. It is found that differences between perceived values and values in practice systematically affect environmental outcomes. It is determined that the implementation capacity of environmental regulations is more critical than the level of stringency, and that green finance effects differ according to income groups. As a result, it is emphasized that environmental sustainability is a multi-dimensional process and that cultural factors should be evaluated together with technological progress.