Küresel çevre sorunlarına yönelik öğrenci algıları: Dicle Üniversitesi örneği
Student perceptions towards global environmental problems: The case of Dicle University
  1. Tez No: 975313
  2. Yazar: KÜBRA KÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Küresel Çevre Sorunları, Algı, Üniversite Öğrencileri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Diyarbakır ili Dicle Üniversitesi öğrencilerinin küresel çevre sorunlarına yönelik algılarını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya katılan öğrenciler Dicle Üniversitesi'nde eğitim görmekte olan rastgele seçilmiş 672 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket verileri 2023-2024 yılı bahar ayı döneminde 3 aylık bir dönem içerisinde toplanmıştır. Anket formu Sakacı (2007) tarafından uygulanan“Küresel Çevre Sorunları Algı Envanteri”ve dikkate alınarak hazırlanmıştır. Araştırmada küresel çevre sorunları algı anketinde 5'li Likert ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS.20 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yükseköğretim öğrencilerinin küresel çevre sorunlarına yönelik algılarına dair verdikleri cevaplar neticesinde cinsiyet, yaş ve sınıf noktasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Öğrenim görülen bölüm düzeyinde ise özellikle Diş Hekimliği, Türk Dili Edebiyatı, Fizik, İşletme ve Muhasebe MYO bölümlerinin çalışma üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda küresel çevre sorunlarına yönelik algının yetersiz olduğu, çevre eğitimi, çevre bilinci ve çevreyi koruma adına daha fazla adımların atılması gerektiği ve toplumun gelecek nesillere daha temiz ve iyi bir çevre bırakma amacıyla bilinçlendirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Küresel çevre sorunlarına yönelik farkındalık sağlamak amacıyla kurum ve kuruşlarla birlikte hareket edilmesinin, toplumsal bir farkındalık sağlanması amaçlanarak etkinlikler ve hareket planlarının geniş bir alanda yayılım göstermesinin ve bir sonraki nesillerin de bilinçlenmelerine katkı sağlanmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the perceptions of Dicle University students in Diyarbakır province towards global environmental problems. The students participating in the study were conducted on 672 randomly selected students studying at Dicle University. The survey data were collected within a 3-month period in the spring period of 2023-2024. The questionnaire form was prepared by taking into account the“Global Environmental Problems Perception Inventory”applied by Sakaci (2007). In the research, the 5-point Likert scale was used in the global environmental problems perception questionnaire. The data obtained in the study are SPSS.it was analyzed through 20 programs. As a result of the answers given by higher education students about their perceptions of global environmental problems, it was found that there was no significant difference in gender, age and grade points. On the other hand, it has been seen that at the department level of education, especially Dentistry, Turkish Language Literature, Physics, Business Administration and Accounting departments of Vocational School have an impact on the study. As a result of the study, it was emphasized that the perception of global environmental problems is insufficient, more steps should be taken in the name of environmental education, environmental awareness and environmental protection, and the need to raise society's awareness in order to leave a cleaner and better environment for future generations Jul. The importance of acting together with institutions and organizations in order to provide awareness of global environmental problems, spreading activities and movement plans in a wide area in order to provide social awareness, and contributing to the awareness of the next generations was emphasized.