Yunan mitolojisindeki hikâyelerin BİLSEM öğrencilerinin tasarım ve uygulamalarına etkisine ilişkin görüşlerin belirlenmesi
Determining the opinions on the impact of stories in Greek mythology on the design and applications of BİLSEM students
  1. Tez No: 975322
  2. Yazar: SERPİL YORULMAZ ORUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİVAN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Mitolojik Hikâyeler, Öğrenci Uygulamaları, BİLSEM, Art Education, Mythological Stories, Student Practices, BİLSEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Mitoloji, toplumların tarihsel süreçleri içerisinde, hayal güçleri ve deneyimlerinden beslenerek oluşturdukları dini ve efsanevi anlatılar bütünüdür. Mitolojik anlatılar; tarih, din, edebiyat ve felsefe gibi çeşitli alanlara ilham kaynağı olmuştur. Olağanüstü unsurlar içeren bu anlatıların, çocukların ilgisini çekmesi ve hayal gücünü geliştirmeye katkı sağlaması nedeniyle, görsel sanatlar eğitimi bağlamında pedagojik açıdan önemli bir araç olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Araştırmanın amacı, Yunan mitolojisindeki hikâyelerin BİLSEM öğrencilerinin görsel sanatlar dersinde tasarım ve uygulama becerileri üzerindeki etkisine yönelik bakış açılarını ortaya koymaktır. Araştırmada, temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili Ergani ilçesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezi'nde“genel zihinsel yetenek testi”ile seçilen 11 ve 12 yaşlarındaki 10 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında dört haftalık bir uygulama süreci gerçekleştirilmiştir. Mağara duvarlarındaki resimlerden günümüze kadar uzanan sanat akımlarının öncü ressamlarının bilinen eserleri, öğrencilere slaytlar aracılığıyla sunulmuştur. Ardından, mitolojik hikâyelerin okunmasıyla gerçekleştirilen uygulamalardan sonra öğrencilerin görüşleri alınarak analiz edilmiştir. Öğrenci görüşlerini toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış bir görüşme formu geliştirilmiştir. Ayrıca araştırmada uzman görüşlerini almak için uygulama değerlendirme formu geliştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Görüşme formundan elde edilen bulgular doğrultusunda, mitolojik hikâyelerin öğrenciler tarafından eğlenceli ve öğretici bulunduğu; hayal güçlerini geliştiği ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca görüşme formundan elde edilen veriler doğrultusunda, mitolojik hikâyelerin iki ve üç boyutlu tekniklerle kullanılmasının öğrenciler üzerinde olumlu etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir. Araştırmada, uzman görüşlerinden elde edilen bulgular doğrultusunda, ön uygulama ve son uygulama çalışmaları arasında belirgin farklar olduğu belirlenmiştir. Mitolojik hikâyelerin öğrencilerin imge dünyasını ve yaratıcılıklarını geliştirdiği; çizgi, biçim, doku, şekil, espas ve denge gibi birçok tasarım ilkelerinde ilerleme sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu bulgular doğrultusunda, mitolojik hikâyelerin görsel sanatlar dersinde kullanılmasının öğrenciler üzerinde olumlu etkiler yarattığı; yaratıcılıklarını ve derse olan ilgilerini artırdığı söylenebilir. Araştırmanın sonuçlarına göre bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mythology is a collection of religious and legendary narratives that societies create by feeding on their imagination and experiences within their historical processes. Mythological narratives have inspired various fields such as history, religion, literature and philosophy. It is thought that these narratives containing extraordinary elements, can be evaluated as an important pedagogical tool in the context of visual arts education, as they capture children's interest and contribute to the development of their imagination. The aim of the research is to explore the perspectives on the effect of stories in Greek mythology on the design and application skills of BİLSEM students in the visual arts course. In the research, a basic qualitative research design was used. The study group consists of 10 students aged 11 and 12 who were selected through the“general mental ability test”at the Science and Art Center in Ergani, Diyarbakır in the 2023–2024 academic year. A four-week application process was carried out within the scope of the research. The known works of the prominent painters of art movements ranging from cave Wall paintings to the present day were presented to the students through slides. Then, after the applications carried out by reading mythological stories, the opinions of the students were taken and analyzed. A semi-structured interview form was developed to collect the students' opinions. Additionally, an application evaluation form was developed to obtain expert opinions in the study. The obtained data was analyzed with the content analysis method. Based on the findings from the interview form, it was concluded that the students found mythological stories entertaining and educational; they developed their imagination and helped them to express themselves. Furthermore, based on the data obtained from the interview form, it was observed that the use of mythological stories with two and three-dimensional techniques had positive impacts on the students. According to the findings from the expert opinions, it was determined that there were significant differences between the pre-application and post-application studies. It was concluded that mythological stories improved the students' world of images and creativity and contributed to their progress in various design principles such as line, shape, texture, form, space, and balance. In the light of all these findings, it can be said that the use of mythological stories in visual arts classes has positive effects on the students; they increase their creativity and interest in the course. Some suggestions were made according to the results of the study.