Ders dışı etkinlikler kapsamında ebru sanatının origami sanatına dönüşümünün formal eğitime katkıları
Contributions of the transformation of marbling art into origami art to formal education as a part of extracurricular activities
  1. Tez No: 975321
  2. Yazar: ŞEYMA DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ALAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çok alanlı sanat eğitimi yöntemi, Multi-disciplinary art education method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ders dışı etkinlikler kapsamında Ebru sanatının Origami sanatına dönüşümünün öğrencilerin formal eğitime yönelik tutumlarına ve bireysel gelişim alanlarına katkılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel Türk Sanatı olan Ebru ile Japon kültürüne ait Origami Sanatının disiplinler arası bir yaklaşımla birleştirilerek öğrencilere sunulması yoluyla, sanat eğitiminin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Elazığ Hacı Hulusi Yahyagil Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören dokuzuncu sınıf erkek öğrencilerden oluşan 79 kişilik bir çalışma grubuyla yürütülmüştür. Araştırmada karma yöntem tercih edilmiş; nicel veri toplama aracı olarak 16 maddelik ön test-son test anketi, nitel veri toplama aracı olarak ise sekiz sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı ile tanımlayıcı istatistikler ve bağımlı örneklem t-testi kullanılmış; nitel veriler ise içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, uygulama öncesine kıyasla öğrencilerin sanatsal etkinliklere olan ilgilerinde, yaratıcılık düzeylerinde, sosyal ilişkilerinde ve el becerilerinde anlamlı düzeyde artışlar gözlemlenmiştir. Ayrıca, Ebru ve Origami sanatlarının öğrencilerin problem çözme becerileri ve gündelik yaşama yönelik farkındalıkları üzerinde de olumlu etkiler yarattığı belirlenmiştir. Görüşme bulguları da bu sonuçları destekler nitelikte olup, öğrencilerin uygulamayı hem eğlenceli hem de öğretici olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda, disiplinler arası sanat uygulamalarının formal eğitime entegre edilmesinin, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyen etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the contributions of transforming the traditional Turkish art of Ebru into Origami within the scope of extracurricular activities, in terms of students' attitudes towards formal education and their individual development. By integrating Ebru, a marbling art rooted in Turkish culture, with Origami, an essential paper-folding art of Japanese tradition, the research explores how interdisciplinary art practices influence students' cognitive, affective, and psychomotor development. The research was conducted with a study group consisting of 79 male ninth-grade students enrolled in Elazığ Hacı Hulusi Yahyagil Anatolian Imam Hatip High School in the 2023–2024 academic year. A mixed method approach was adopted. Quantitative data were collected using a 16-item pre-test and post-test questionnaire, while qualitative data were gathered through a semi-structured interview form consisting of eight open-ended questions. Quantitative data were analyzed using SPSS 22.0 with descriptive statistics and paired sample t-tests, and qualitative data were examined through content analysis. The results indicated a significant increase in students' interest in artistic activities, creativity levels, social relations, and fine motor skills after the application. Furthermore, Ebru and Origami practices contributed positively to students' problem-solving skills and awareness of real-life applications. The findings from the interviews supported the quantitative results, revealing that students found the activity both enjoyable and educational. In conclusion, the study demonstrates that integrating interdisciplinary art practices into formal education through extracurricular programs is an effective approach to support students' holistic development.