Resim sanatında hastalık: Bireysel ve toplumsal etkileri
Illness in painting: Its individual and social effects
- Tez No: 975348
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHUNDE KÜÇÜKŞEN ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı hastalıklar, Sanat eserleri, Şizofrenik psikoloji, Communicable diseases, Artistic works, Schizophrenic psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı geçmişten günümüze toplumsal (salgın hastalıklar) ya da bireysel düzeyde yaşanan hastalıkların sanatçıların ruhsal ve fiziksel durumlarını ve özellikle eserlerini olumlu ya da olumsuz olarak nasıl etkilediğini araştırmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden ve durum çalışmasından yararlanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi, insan toplum davranışlarını incelemek için yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Resim sanatının iyileştirici etkisi, yaşamdaki engellerin üstesinden gelmek için pratik bir yöntemdir. Bu yöntem sanat terapisi adında yeni bir teorik ve pratik bir alan da ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple bazı psikolojik hastalıkları iyileştirmek için kullanılmaya başlanmıştır. Araştırmanın başında öncelikle Sanat tarihinde hastalık geçmişi olan ressamların eserleri ve salgın hastalıkların, bazı psikolojik hastalıkların resim sanatına nasıl konu olduğu incelenmiştir. Bunun yanı sıra, hastalık geçmişi olan bazı Türk ressamlarının hastalıkları eserlerine nasıl yansıttıkları ele alınmıştır. Ya da hastalıklarının resimlerini nasıl etkilediği aynı zamanda da resim yapmanın onların hastalıkları üzerindeki etkileri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında ele alınan ressamların hastalıkları nasıl sanatlarına aktardıkları incelenmiştir. Sanatın avantajı ve dezavantajı değerlendirilerek açıklamalar yapılmıştır. Ressamların yaşadıkları hastalık sonucunda eserlerindeki değişimler saptanarak sanatın iyileştirici etkisine vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda araştırma çerçevesinde hastalık temasının sanata etkisi incelenerek literatüre katkısı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate how illnesses experienced at the societal (epidemic) or individual levels, from past to present, have positively or negatively affected the mental and physical states of artists, and particularly their works. Qualitative research methods and a case study were utilized in the research. Qualitative research is a widely used method for examining human social behavior. The healing effect of painting is a practical method for overcoming obstacles in life. This method has also given rise to a new theoretical and practical field called art therapy. Therefore, it has begun to be used to treat certain psychological illnesses. The study initially examined the works of painters with a history of illness throughout art history and how epidemics and certain psychological illnesses were incorporated into painting. Furthermore, it explored how some Turkish painters with a history of illness reflected their illnesses in their works. It also attempted to determine how their illnesses influenced their paintings, as well as the impact of painting on their illnesses. The research examined how the painters involved in the study incorporated their illnesses into their art. The advantages and disadvantages of art were evaluated and explained. The healing effect of art was emphasized by identifying changes in the painters' works as a result of their illnesses. In this context, the study contributes to the literature by examining the impact of illness on art.