Kronik hastalıklar karşısında ressamların sanatsal dönüşümleri
Artistic transformations of painters in the face of chronic diseases
- Tez No: 946906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR OKAY ÖZGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hastalık, Sağlık, Sanat, Terapi, Psikoloji, Adaptasyon, Disease, Health, Art, Therapy, Psychology, Adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma, kronik hastalıkların sanatçılar üzerindeki fiziksel, ruhsal ve yaratıcı etkilerini, bu etkilerin sanatsal üretime yansımalarını ve sanatın bir terapi aracı olarak işlevinden bahsedilmiştir. Birçok sanatçının yaşamı incelendiğinde, kronik hastalıkların onların eserlerindeki tema ve teknikleri de dönüştürdüğü gözlemlenmiştir. Kronik hastalıklar kimi zaman sanatsal üretimi sınırlarken, kimi zaman da sanatçının iç dünyasını zenginleştiren bir ilham kaynağı olabilmektedir. Araştırmada fiziksel ve ruhsal zorlukların sanatsal kimliği ve toplumla olan bağı nasıl dönüştürdüğü araştırılmış, sanatın bireysel ve toplumsal farkındalık yaratmadaki rolü vurgulanmıştır. Bu bağlamda, sanat bireyin zorluklarını ifade etme ve bu zorluklarla başa çıkma aracı olarak ele alınmıştır. Sanatın terapötik etkileri, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden sanatçılar üzerinden değerlendirilmiştir. Sanat tarihi, psikoloji ve tıp gibi disiplinlerden yararlanarak yapılan bu çalışmanın, sanatın terapi aracı olarak kullanımına ve kronik hastalıklarla mücadele eden bireylerin yaşam kalitesini artırmaya katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca, literatüre katkı sağlayan bu araştırma, sanat ve sağlık arasındaki ilişkilerin anlaşılmasına ışık tutacak önemli bir çerçeve sunmaktadır. Araştırmada, sanatçıların sağlık sorunlarıyla mücadele ederken geçirdikleri dönüşümler, yaratıcı süreçleri ve eserlerinde gözlemlenen değişiklikler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study discusses the physical, mental and creative effects of chronic diseases on artists, the reflections of these effects on artistic production and the function of art as a therapeutic tool. When the lives of many artists are examined, it is observed that chronic diseases also transform the themes and techniques in their works. While chronic diseases sometimes limit artistic production, they can sometimes be a source of inspiration that enriches the artist's inner world. The study investigates how physical and mental difficulties transform artistic identity and the bond with society, and emphasizes the role of art in creating individual and social awareness. In this context, art is considered as a tool for expressing the difficulties of the individual and coping with these difficulties. The therapeutic effects of art are evaluated especially through artists struggling with chronic diseases. This study, which draws on disciplines such as art history, psychology and medicine, is expected to contribute to the use of art as a therapeutic tool and to increase the quality of life of individuals struggling with chronic diseases. In addition, this research, which contributes to the literature, provides an important framework that will shed light on the understanding of the relationships between art and health. The research examined the transformations that artists went through while struggling with health problems, their creative processes, and the changes observed in their works.