Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi'nin Şerhu Kasîdeti Bânet Suꜥâd isimli eserinin tahkik ve tahlili
The critical edition and analysis of Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi's work titled Sharh of the Kasîdetu Bânet Suꜥâd
  1. Tez No: 975363
  2. Yazar: ALPEREN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GALİP GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi, Kaꜥb b. Züheyr, Bânet Suꜥâd Kasîdesi, Şerh, Tahkik, Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi, Kaꜥb b. Zuhayr, Bānat Suꜥād Qasīda, Commentary, Critical Edition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Gerek İslam öncesi cahiliye döneminde gerek İslam sonrası dönemde Arapların, şiir ve kafiyeye oldukça önem verdiği bilinen bir gerçektir. Her iki zamanda da yaşamış ve her iki dönemin de özelliklerini şiirlerine yansıtmış şair, edip ve hatipler Arap edebiyatının kökleşmesi ve gelişmesinde önemli rol üstlenmişlerdir. Bu çalışmada, Arap edebiyatının İslam öncesi ve sonrası arasında köprü mesabesinde görülen Kaꜥb b. Züheyr'in Hz. Peygamber'i (s.a.s.) övgü amaçlı nazmettiği“Bânet Suꜥâd”isimli şiiri üzerine Amasya'nın önde gelen âlimlerinden Hâfız Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi'nin telif etmiş olduğu şerhin tahkik ve tahlili yapılmış, şârihin şerhinde uyguladığı metodoloji ortaya konmuştur. Abdurrahman Kâmil Efendi hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinde yaşamış sadece ilim tahsil etmekle kalmamış, sahip olduğu birikimle müderrislik, vaizlik ve müftülük gibi görevler yaparak halkı irşad etmiştir. Ömrü boyunca birçok talebe yetiştirmiş ve birçok alanda eserler telif etmiştir. Bu çalışmaya konu olan eser ise mezkûr kasîdenin irab ve vezin bilgilerini içeren bir eserdir. Çalışmanın birinci bölümünde Kaꜥb b. Züheyr ve Abdurrahman Kâmil Efendi'nin hayatına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise metin ve şerhin metodolojisinden, muhteva ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Son olarak da, gerekli tashih ve imla kurallarındaki iyileştirmelerle şerhin tahkikli metni, çalışmanın üçüncü bölümünde verilmiştir. Yapılan tahlil ve tahkikler neticesinde Abdurrahman Kamil Efendinin eserinde memzuc şerh yöntemini kullandığı görülmüştür. Her bir beytin aruz vezin tefꜥilelerini ayrı ayrı göstermesi ise bu şerhi kaside üzerine yapılan diğer şerhlerden ayıran önemli bir özellik olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is a well-known fact that Arabs placed significant importance on poetry and rhyme both during the pre-Islamic period of ignorance (Jāhiliyyah) and the post-Islamic period. Poets, writers, and orators who lived in both eras and reflected the characteristics of these periods in their works played a crucial role in the rooting and development of Arabic literature. This study analyzes and evaluates the commentary written by Hafız Mecdîzâde Abdurrahman Kâmil Efendi, one of the prominent scholars of Amasya, on the poem“Bānat Suꜥād,”composed by Kaꜥb b. Zuhayr to praise the Prophet Muhammad (peace be upon him). Kaꜥb b. Zuhayr is considered a bridge figure between pre-Islamic and Islamic Arabic literature. Abdurrahman Kâmil Efendi lived through both the Ottoman and Republican eras. Not only did he pursue religious education, but he also served in roles such as professor, preacher, and mufti, guiding the public spiritually. He trained many students throughout his life and authored works in various fields. The work examined in this study includes grammatical analysis and prosodic (meter) information on the aforementioned poem. The first chapter covers the lives of Kaꜥb b. Zuhayr and Abdurrahman Kâmil Efendi. The second chapter discusses the methodology, content, and features of the text and its commentary. The third chapter presents the critical edition of the commentary, with necessary corrections and improvements in spelling rules. Analyses reveal that Abdurrahman Kâmil Efendi applied the“combined commentary”method in his work. One distinctive feature that sets this commentary apart from others is the detailed display of the metrical patterns (tafaꜥīl) for each individual verse.