BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ALGILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
- Tez No: 975390
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Mehmet Ali CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, öğretim yöntemleri, engellilik, Physical education and sports, teaching methods, disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının engelli bireylere yönelik algıları ile bu bireyler için uygun gördükleri öğretim yöntemleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve söz konusu algıların çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeyi hedeflemiştir. Araştırma grubunu, 2023‑2024 akademik yılı bahar döneminde Bayburt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü'nde öğrenim gören ve pedagojik formasyon eğitimi alan toplam 225 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılar, tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veri toplama süreci iki aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, araştırmacı ve danışmanı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla öğrencilere yaş, cinsiyet, akademik not ortalaması, engelli yakınlığı, bölüm ve sınıf düzeyi gibi demografik bilgiler sorulmuş; ayrıca bedensel, zihinsel ve görme gibi farklı engel gruplarına ilişkin hangi öğretim yöntemini daha uygun buldukları öğrenilmiştir. İkinci aşamada ise“Engelli Bireylere Yönelik Algı Ölçeği”uygulanarak katılımcıların algı düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra t‑testi, tek yönlü varyans analizi ve post‑hoc Tamhane testleriyle gruplar arası farklar ortaya konmuştur. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 26.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmada cinsiyet, bölüm, engelli yakınlığı durumu, yaş, akademik not ortalaması, sınıf düzeyi ve öğretim yöntemleri gibi değişkenlerin Engelli Bireylere Yönelik Algılar üzerindeki etkileri incelenmiş ve çeşitli anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between prospective physical education and sports teachers' perceptions of individuals with disabilities and the teaching methods they consider appropriate for these individuals, and to determine whether these perceptions vary according to various demographic variables. The research group consists of a total of 225 students enrolled in the Department of Physical Education and Sports Education at Bayburt University during the spring semester of the 2023–2024 academic year and receiving pedagogical training. Participants were selected using random sampling. The data collection process was carried out in two stages. In the first stage, demographic information such as age, gender, academic grade point average, proximity to disability, department, and class level was obtained from the students through a Personal Information Form developed by the researcher and advisor. Additionally, participants were asked which teaching method they found more appropriate for different disability groups, such as physical, mental, and visual disabilities. In the second stage, the 'Perception Scale for Individuals with Disabilities' was applied to measure the participants' perception levels. The data obtained were analysed using the SPSS 26.0 package programme. In addition to descriptive statistics, t-tests, one-way analysis of variance, and post-hoc Tamhane tests were used to reveal differences between groups. The data obtained in the study were analysed using the SPSS 26.0 software package. As a result, this study examined the effects of variables such as gender, department, proximity to a person with a disability, age, academic grade point average, class level, and teaching methods on perceptions towards individuals with disabilities, and identified various significant differences