60-72 aylık çocuğa sahip olan babaların babalık algısı ve çocukla ilişkilerinin çocukların sosyal duygusal uyum becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the 60-72 months old children's father's perception of paternity and the effect of their relationship with their children on children's emotional adjustment skills
- Tez No: 975412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Babalık rolü algısı, baba çocuk ilişkisi, sosyal duygusal uyum becerisi, sosyal duygusal gelişim, ebeveyn tutumları, Ana-baba algısı, Ana-baba çocuk ilişkileri, Ana-çocuk etkileşimi, Baba- çocuk ilişkisi, Baba-çocuk etkileşimi, Baba-çocuk iletişimi, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Okul öncesi çocuklar, Sosyal-duygusal beceri, Father-child relationship, perception of fatherhood, parental attitudes, social-emotional development, social-emotional adjustment skills, Parents perception, Mother-child interaction, Father-child interaction, Father-child communication, Parents-child relation, Preschool children, Social emotional development, Social-emotional skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı 60-72 aylık çocuğa sahip olan babaların babalık algısı ve çocukla ilişkilerinin çocukların sosyal duygusal uyum becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe ilçelerinde Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 34 okul öncesi eğitim kurumunda öğrenim gören 60-72 aylık çocukların öğretmenleri ve 300 babayla yürütülmüştür. Babaların babalık rolü algısını, çocukla ilişkilerini ve çocukların sosyal duygusal uyum becerilerini incelemek için sırasıyla Babalık Rolü Algı Ölçeği, Ebeveyn Çocuk İlişki Ölçeği, Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği ayrıca demografik bilgilerine ait veriler için Baba Bilgi Formu kullanılmıştır. Hipotezleri test etmek amacıyla Bağımsız Gruplar T Testi, ANOVA testi, Pearson Korelasyon Testi, Basit Doğrusal Regresyon, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmış, normal dağılım göstermeyen verilerde aynı testlerin parametrik olmayan denk testleri kullanılmıştır. Babaların babalık rolü algısının çocukları ile olan ilişkisi üzerinde etkisi bulunurken, çocukların sosyal duygusal uyum becerileri üzerinde etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca baba çocuk ilişkisi ile çocukların sosyal duygusal uyum becerisi arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Babalık rolü algısının babanın yaşı, sahip olduğu çocuk sayısı, evlilik süresi, günlük çalışma süresi ve çocuğun cinsiyetine göre farklılaşmadığı fakat ilk kez baba olma yaşı, anne ve babanın eğitim düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Baba çocuk ilişkisinin tüm değişkenler arasında sadece babanın eğitim düzeyine göre farklılaştığı tespit edilmiş olup babanın eğitim düzeyi yükseldikçe çocukla olan olumlu ilişkilerin arttığı bulunmuştur. Çocuğun sosyal duygusal uyum becerileri babanın yaşı, ilk kez baba olma yaşı, sahip olduğu çocuk sayısı, evlilik süresi ve günlük çalışma süresine göre farklılaşmamış olup anne eğitim düzeyine göre farklılaştığı görülmüştür. Baba eğitim düzeyinin toplam puanda etkisi görülmezken, sosyal yaşamın gereklerine uygun davranma alt boyutunda eğitim düzeyi yüksek olan babaların lehine sonuç elde edilmiştir. Ayrıca kız çocukların erkek çocuklara göre daha yüksek sosyal duygusal uyum becerisine sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of fathers' perception of fatherhood and their relationships with their 60–72-month-old children on the children's social-emotional adjustment skills. The study was conducted during the 2023-2024 academic year with teachers of 60-72-month-old children attending 34 preschool education institutions affiliated with the Provincial Directorate of National Education in the districts of Tuzla, Pendik, Kartal, and Maltepe in Istanbul, as well as 300 fathers. The Fatherhood Role Perception Scale, Parent-Child Relationship Scale, Marmara Social-Emotional Adjustment Scale, and Father Information Form were used to examine fathers' perceptions of their fatherhood role, their relationships with their children, and their children's social-emotional adjustment skills, respectively. To test the hypotheses, Independent Groups T Test, ANOVA test, Pearson Correlation Test, Simple Linear Regression, and Multiple Linear Regression Analysis were performed, and nonparametric equivalent tests were used for data that did not show a normal distribution. While fathers' perception of their role as fathers was found to have an effect on their relationship with their children, it was determined that it had no effect on children's social-emotional adjustment skills. Furthermore, no significant relationship was observed between the father-child relationship and children's social-emotional adjustment skills. It was found that the perception of the role of fatherhood did not vary according to the father's age, number of children, length of marriage, daily working hours, or the child's gender, but it did vary significantly according to the age at which the father became a father for the first time and the educational level of the mother and father. It was found that among all variables, the father-child relationship differed only according to the father's level of education, and that as the father's level of education increased, positive relationships with the child increased. The child's social-emotional adjustment skills did not differ according to the father's age, age at first fatherhood, number of children, length of marriage, or daily working hours, but differed according to the mother's level of education. While the father's educational level had no effect on the total score, fathers with a high educational level scored higher on the subscale of behaving in accordance with the requirements of social life. In addition, it was found that girls had higher social-emotional adjustment skills than boys.