Birinci basamağa başvuran tip 2 diyabet tanısı almış hastaların ayak bakımı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of foot care knowledge, attitudes and behaviors of patients diagnosised with Type 2 diabetes applying to primary care
  1. Tez No: 975443
  2. Yazar: HASAN GÜRSEL ULUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ZEYNEP AŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik ayak, Diabetic foot
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı birinci basamakta izlenen Tip 2 diyabetli bireylerde diyabetik ayak öz-bakım düzeyini ve ilişkili etmenleri belirlemek; risk odaklı eğitim-izlem önerileri geliştirmektir. Yöntem: 02.Ocak–30.Nisan 2025'te Adana Yüreğir Afetevleri Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran, T2DM tanılı 382 erişkinle kesitsel çalışma yapılmıştır. Yüz yüze anketle sosyodemografik/klinik veriler ve Diyabetik Ayakta Öz Bakım Davranışı Ölçeği (DAÖD; 7–35, yüksek daha iyi) uygulanmıştır. İstatistiksel analizde Mann–Whitney U/Kruskal–Wallis, Ki-kare testleri kullanılmıştır (α=0,05). Araştırma için etik onay alınmıştır. Bulgular: Örneklemin yaş ortalaması 60±11 yıl, tanılı tip 2 DM süresi 12±8 yıl, VKİ 30,40±4,84 kg/m² idi. DAÖD ortalaması 25,59±6,20 (medyan≈27) bulunmuştur. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan ilişkiler şu şekildeydi: (i) Ülser öyküsü olanlarda ve mevcut ülseri olanlarda DAÖD daha düşüktü (sırasıyla p=0,020 ve p=0,004);“ayak altı inceleme”düşük puanı ülser öyküsünde daha sıktı (p<0,001). (ii) Kadınlarda puan daha yüksekti (medyan 28 vs 26; p=0,011). (iii) Beslenme düzenlemesi yapanlarda (p=0,006) ve düzenli kontrole gidenlerde (p=0,015) puan daha yüksekti. Ülseri olanlarda ilaçları düzenli kullanmama daha fazlaydı (p=0,004). Anlamsız ilişkiler: Sigara, aile/çevrede yara-amputasyon öyküsü, DM süresi (≤12/>12 yıl), gelir, birlikte yaşama durumu ve tedavi türü (tümü p>0,05). Sonuç: Araştırmamız sonuçlarına göre birinci basamakta DAÖD düzeyi orta; ülser (öyküsü), erkek cinsiyet, düzensiz kontrol ve beslenme düzenlemesi yapmama düşük öz-bakımla ilişkili bulunmuştur. Tüm T2DM bireylerde yıllık standart ayak muayenesi ve risk tabakalı, kısa-tekrarlı eğitim paketleri önerilir. Diyabetik hastalar için hastalara odaklı hatırlatıcılar, randevu uyumu, beslenme-kilo yönetimi entegrasyonu ve ülserli/ülser öykülü hastalarda ilaç/off-loading uyumunu artıran çok bileşenli müdahaleler önceliklendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this manuscript is to determine diabetic foot self-care levels and associated factors among adults with type 2 diabetes followed in primary care, and to propose risk-oriented education–follow-up strategies. Methods: A cross-sectional study was conducted with 382 adults with T2DM who presented to Adana Yüreğir Afetevleri Family Health Center between 02.January and 30.April 2025. A face-to-face survey captured sociodemographic/clinical data and the Diabetic Foot Self-Care Behavior Scale (DAÖD; range 7–35, higher scores indicate better self-care). Mann–Whitney U/Kruskal–Wallis and chi-square tests were used (α=0.05). Ethics approval was obtained. Results: The mean age of our manuscript was 60±11 years, type 2 diabetes duration 12±8 years, and BMI 30.40±4.84 kg/m². Mean DAÖD score was 25.59±6.20 (median ≈27). Significant associations of our manuscript was: (i) lower DAÖD scores in those with a history of ulcer and in those with a current ulcer (p=0.020 and p=0.004, respectively); low“plantar inspection”sub-item scores were more frequent with ulcer history (p<0.001). (ii) Women had higher scores than men (median 28 vs 26; p=0.011). Scores were higher among those reporting dietary modification (p=0.006) and regular clinical follow-up (p=0.015). Irregular medication use was more common in participants with an active ulcer (p=0.004). Non-significant associations: smoking, family/peer history of ulcer or amputation, diabetes duration (≤12/>12 years), income, household composition, and treatment type (all p>0.05). Conclusion: Overall self-care was moderate. Ulcer (history/present), male sex, irregular follow-up, and lack of dietary modification were linked to poorer self-care. Annual standardized foot examinations for all T2DM patients and short, repetitive, risk-stratified education packages are recommended. Priorities include male-focused reminders, improving appointment adherence, integrating nutrition/weight management, and multi-component interventions to enhance medication and off-loading adherence in patients with current or past ulcers.