Endüstri 4.0'ın verimlilik ve kalite üzerindeki etkisi-bibliyometrik analiz
The impact of industry 4.0 on productivity and quality: A bibliometric analysis
- Tez No: 975442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIRIM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik Analiz, Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0, Kalite, Scopus, Verimlilik, VOSviewer, Web of Science, Artırılmış gerçeklik, Bibliyometri, Eğitim, Görselleştirme, Performans, Reaksiyon, Simülasyon, Sürdürülebilirlik, Bibliometric Analysis, Digital Transformation, Industry 4.0, Productivity, Quality, Scopus, VOSviewer, Web of Science, Augmented reality, Bibliometry, Education, Visualization, Performance, Reaction, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstri 4.0 ile birlikte insanlık, bilimsel bilgi üretimi ve teknolojik ilerlemenin ön plana çıktığı, tarihsel açıdan önemli bir dönüşüm sürecine adım atmıştır. Bu sanayi devrimi, birçok farklı disiplinde yenilikçi çözümler sunarak süreçleri hem daha verimli hem de daha erişilebilir hâle getirmiştir. Bu tez çalışması, Endüstri 4.0 kavramının işletmelerde verimlilik ve kalite üzerindeki etkilerini bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemeyi, ilgili alanlardaki akademik eğilimleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, 2010–2024 yılları arasında yayımlanan makaleleri kapsayan 72 bilimsel yayın, Web of Science ve Scopus veri tabanları üzerinden elde edilmiştir. Yayınlar, bibliyometrik analizlerde yaygın olarak kullanılan VOSviewer yazılımı aracılığıyla; anahtar kelime frekansları, kavramsal bağlantılar, yayın yılına göre dağılım, coğrafi üretkenlik, yazar iş birlikleri ve yayın organları gibi göstergeler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular, Endüstri 4.0'ın özellikle üretim ve yönetim bilimleri alanlarında yoğun olarak çalışıldığını, verimlilik ve kalite temalarının dijital dönüşüm bağlamında yükselen araştırma konuları olduğunu göstermektedir. Bu araştırma, Endüstri 4.0 ile kalite ve verimlilik literatürünün mevcut durumuna ortaya koyarak, gelecekte yapılacak araştırmalar için yol gösterici olabilecektir. Ayrıca işletmelerin dijital dönüşüme ilişkin stratejik karar alma süreçlerinde dikkate alınması gereken konular açısından içgörü sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
With the advent of Industry 4.0, humanity has entered a historically significant period of transformation, marked by the prominence of scientific knowledge production and technological advancement. This industrial revolution has introduced innovative solutions across various disciplines, rendering processes not only more efficient but also more accessible. This thesis aims to examine the impact of the industry 4.0 concept on productivity and quality in businesses through a bibliometric analysis approach and to reveal academic trends in related fields. Within the scope of the research, 72 scientific publications published between 2010 and 2024 were obtained from the Web of Science and Scopus databases. These publications were analyzed using VOSviewer, a widely utilized tool in bibliometric studies, based on indicators such as keyword frequency, conceptual linkages, distribution by publication year, geographical productivity, author collaborations, and source journals. The findings indicate that Industry 4.0 has been extensively studied, particularly in the fields of production and management sciences, and that the themes of productivity and quality have emerged as prominent research topics within the context of digital transformation. This research aims to present the current state of the literature on Industry 4.0 in relation to quality and productivity and may serve as a guide for future studies. Additionally, it can provide valuable insights into the key issues that should be considered in the strategic decision-making processes of businesses regarding digital transformation.